Saznao u 66-godini da je žena!?

Saznao u 66-godini da je žena!?

5 juna 2013

DoktorZamislite da odete kod lekara u 66-oj godini i saznate da ste žena, iako je to trebalo da saznate na rođenju.  Lekari su shvatili da imaju pacijentkinju onda kada je „muškarac“ u Hong Kongu otišao na pregled zbog otečenog stomaka. Uzrok: cista na jajniku, saznaje portal “Trojka.rs“. Ovakvo stanje je rezultat dva retka genetska poremećaja. Prvi je Tarnerov sindrom koji se dešava kod žena i uzrokuje problemom sa hromozoima, rastom, neplodnošću, urođenu adrenalinsku hiperplaziju koja diže nivo muških hormona. Zato je pacijentkinja mislila ceo život da je muškarac: ima bradu i mikropenis.

“Da nije bilo velike ciste na jajniku, možda nikada ne bismo saznali za ovo intrigantno medicinsko stanje“, rekli su lekari koji su radili na ovom slučaju.

Pacijent visok 1,37 metara odrastao je kao siroče, nema testise i prestao je da raste posle puberteta. Lekari kažu da u medicinskoj literaturi postoji samo šest slučajeva oba genetska poremećaja. Tarnerov sindrom pogađa jednu u 2.500 do 3.000 žena. Kineski pacijent rođen u Vijetnamu odlučio je da se i dalje predstavlja kao muškarac i moguće je da će mu biti potrebna zamena testosterona, navodi se u studiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *