ДОБРЕ ВЕСТ И ЗА СРБИЈУ: СБ УН доноси нову РЕЗОЛУЦИЈУ О КОСОВУ!?

DOBRE VEST I ZA SRBIJU: SB UN donosi novu REZOLUCIJU O KOSOVU!?

20 decembra 2018

SAD bi mogle da preuzmu ključnu ulogu u rešavanju kosovskog pitanja, na šta ukazuju pisma koja je američki predsednik Donald Tramp poslao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju.

Intenzivnije angažovanje Vašingtona podrazumeva uključivanje Rusije i Kine, s Vladimirom Putinom i Si Đinpingom na čelu, što je ideja Beograda jer su ove dve države tradicionalno nama naklonjene, ocenjuju sagovornici.Šef diplomatije Srbije ivica Dačić kaže da će ako SAD uđu u pregovore, Srbija tražiti da se u njih uključe Rusija i Kina.

Haradinaj nastavlja da maltretira evropske diplomate: Uputio pismo „evropskoj trojci“ i tužaka Srbiju

– Ako Vašington bude na strani Prištine, Moskva i Peking će biti na strani međunarodnog prava , što nama odgovara – kaže Dačić.

Jačaju pozicije

Prema takvom scenariju jačaju pozicije Beograda u postizanju kompromisa. Ulazak Moskve i Pekinga u taj proces, ukazuju sagovornici, otvara mogućnost da kosovska priča završi i na zasedanju SB UN, gde bi mogla biti usvojena neka nova, odnosno promenjena rezolucija 1244.

Bivši šef diplomatije i ambasador u UN Vladislav Jovanović smatra da bi SAD volele da svojim autoritetom ubrzaju proces dogovaranja i zatvore probleme na Balkanu.

– Ne kriju da im se žuri d se kosovsko pitanje reši , što Srbiji odgovara jer će morati da bude prihvaćeno i prisustvo drugih aktera zainteresovanih za situaciju na Balkanu. Rusija, Kina, Turska tako đe se moraju pitati. To bi mogao biti novi tip dijaloga , ličiti na neku vrstu međunarodne konferencije. U toms lučaju pojačani su izgledi Srbije da bolje prođe u borbi za svoje interese pošto više ne bi bila sama. Dosad je protiv sebe imala EU, Albance i SAD, a sada bi se čuli i glasovi onih kojima ne odgovara dalje slabljenje Srbije i zainteresovani su za stvarni sporazum, a ne nametnuto rešenje sa Zapada.

Nestrpljive SAD

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da će biti pregovori ubrzani jer „SAD neće biti strpljive kao Brisel“.

– Uključivanje Rusije i Kine u taj proces znači otvaranje mogućnosti da se proces završi na SB UN, gde bi mogla biti usvojena neka nova , odnosno promenjena rezolucija 1244 – kaže Janjić.

KOMENTARI7 komentara

 1. test01 says:

  Srbiji NE TREBA nova rezolucija UN nego da se ISPOSTUJE rezolucija UN 1244 koju su vucic i dacic pogazili sa potpisivanjem BS i uklanjanjem drzavnih institucija drzave Srbije sa njene teritorije KiM. To je bila prva vele-izdaja drzave i drzavnih interesa za koju se debelo lezi u zatvoru! 1244 je jedini pravosnazni medjunarodno priznati dokument i shiptari mogu da se slikaju sve dok im Srpski vele-izdajnik ne pokloni Srpski KiM iako niko nema pravo da ista uradi mimo volje naroda - a i to ce on da falisifikuje kao i sve drugo do sada. Gebelovska medijska (vuciceva) masina radi punom parom i samo ulica moze da ga nauci pameti!!!

 2. milorad says:

  neče biti konferencije , šiptari napadaju u prvih 10 dana januara i to će promeniti sliku.

 3. dare says:

  sta fali postojecoj rezoluciji 1244.sta kao izglasace neku nama bolju.pa ni ove se nisu drzali

  • Miraš says:

   U Rezoluciji 1244 i to u Aneksu 2 tačka 4 stoji: "Međunarodno bezbednosno prisustvo uz suštinsko učešće NATO (!) mora da bude raspoređeno pod jedinstvenom komandom i kontrolom i ovlašćeno da uspostavi bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu, kao i da olakša bezbedan povratak svih raseljenih lica i izbeglica njihovim domovima. - Taj stav da mora biti suštinsko učešće NATO-a na Kosovu nije normalan, a ni pravičan. Npr. njega bi trebalo izmeniti. Ali to će ići teško. Ova Rezolucija je napravljena 1999 kada je u svetu postojala veoma visoka dominacija SAD, a time i NATO-a. I dan danas vidi se npr. po sastavu predstavnika u SB UN, odnosno po njihovim stavovima i glasanju na SBUN da ne rade po međunarodnom pravu nego rade pristrasno u korist SAD.

   • Slobodanka says:

    Zapravo u ovom momentu zbog takvog odnosa snaga u SBUN nije izvodljivo napraviti izmenu Rezolucije 1244. Ono što je za nas nepravično i nepovoljno na to nadam se stavile bi veto Rusija i Kina, a ono ono što je nepovoljno za SAD (Kosovo i ne pominjem jer su separatisti i američke marionete) na to bi stavile veto ostale tri članice SB. Sasvim bi drugačije bilo da zauzmu stav od danas svi poštujemo međunarodno pravo, ali taj dan nije blizu.

 4. vanja says:

  Predsednik Putin je porucio nasoj garnituri da se strpe do 2022, pa ce tada Rusija ujediniti sve Srbe. Putin je ubedjen da ce do tada strateska ravnoteza potpuno prevagnuti u korist Rusije i Kine.

 5. Miraš says:

  Američka vojska se povlači iz Sirije, a u jednom delu te zemlje hteli su da naprave novu državu, dakle sirijsko Kosovo. Projekat Kosovo sada oni nastoje da uspešno završe, Kosovo treba da bude uteha Amerikancima da su bar negde uspeli, po svoj prilici zato se žure. Ne vidim ni jedan ozbiljan, normalan niti zdrav razlog razlog zašto bi mi pristali da damo bezumno deo teritorije naše države te da bar mi poslužimo takvim agresorima kao manja utešna nagrada. Zašto bi mi nahranili aždahu, a ovamo mnogi od nas slave svetog Đorđa ili su negde u gostima na taj dan? Naša legenda kaže da je sveti Đorđe ubio aždaju na Pešteru i da je zaslužan za stvaranje nemanjićke države. Bio je vitez, oslobodilac zarobljenih, lekar bolesnih, zaštitnik siromašnih, borac protiv careva (!) i velikomučenik. U novijem vremenu mi svo svoje velikomučenike već dali na Kosovu, i ne samo na Kosovu! Ko sme da ih zaboravi? Zašto bi sada odustali?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *