Сећање на Бручија

Sećanje na Bručija

21 maja 2017

STOGODIŠNJICU rođenja kompozitora Rudolfa Bručija (1917-2002) i koreografa Dimitrija Parlića (1917-1986), značajne jubileje naše kulture, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu obeležava premijerom baleta „Katarina Izmailova“, koji je na programu sutra (20. maja) u 19 sati na sceni „Jovan Đorđević“.

To klasično baletsko delo protkano dobrom pričom, koje je Bruči komponovao na Parlićev libreto rađen prema noveli Nikolaja Ljeskova „Ledi Magbet Mcenskog okruga“, izvedeno je prvi put pre tačno četiri decenije u Beogradu, u Parlićevoj režiji i koreografiji.

Koreografiju i režiju za obnovu ove predstave u SNP prenosi Konstantin Tešea, orkestrom će dirigovati Aleksandar Kojić, a u naslovnoj ulozi je Ana Đurić, odnosno Marijana Ćurčija u drugoj podeli.

Upravnik SNP Zoran Đerić je zahvalio Rudolfu Bručiju mlađem, kompozitorovom sinu, na tome što je našem najstarijem profesionalnom teatru ustupio autorska prava na izvođenje „Katarine Izmailove“, kao i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu na podršci.

– Moja mati Olga, nesuđena balerina, rekla je da ovaj balet treba dati SNP, da s njim ide u svet. Zahvalite mojoj mami a ne meni rekao je Bruči mlađi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *