Сећање на Буцу Мирковића

Сећање на Буцу Мирковића

26 јуна 2015

buca_620x0 75У ЖЕЉИ да сачувају успомену на познатог песника, есеијисту и позоришног критичара Милосава Буцу Мирковића (1932-2013), Жупљни су основали позоришни фестивал, чије је друго издање у уторак свечано отворила Мира Бањац, уз дефиле свих учесника. Прва представа у такмичарском програму била је „Носорог“, ансамбла кикиндског позоришта. Крушевљани и Лозничани представљају се копродукцијским остварењем „Деветсто петнаеста“, Народно позориште из Београда „Народним послаником“, пиротски театар „Рађањем једног записника“. Војвођанска позоришта извешће у конкуренцији „Много вике ни око чега“ (Сомбор), а у ревијалном делу СНП из Новог Сада представу „Драги мој лажљивче“.

– У пет дана фестивала посетиоци ће бити у прилици да погледају остварења позоришта из Кикинде, Крушевца, Београда, Пирота и Сомбора кроз актуелне текстове и обиље великих глумачких имена – најављују организатори.

Позоришна смотра чији се учесници надмећу за награду „Буцино зрно“, али и за признање „Милан Миња Обрадовић“, које ће се доделити најуспелијој продукцији, одржава се до 28. јуна. О лауреатима ће одлучивати жири у чијем су саставу глумци Мира Бањац (председница), Гордана Ђурђевић Димић и Милија Вуковић.

ПОЧАСТИ

ЖУПЉАНИ су се у непуне две године поред покретања Позоришног фестивала, Буци Мирковићу на више начина одужили. Сама смотра одржава се у Дому културе, који данас носи Буцино име. Лане је у Завичајном музеју отворена његова спомен-соба, а у Музеју винарства и виноградарства постављена је песникова биста.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u