Сећање на Буцу Мирковића

Sećanje na Bucu Mirkovića

26 juna 2015

buca_620x0 75U ŽELJI da sačuvaju uspomenu na poznatog pesnika, eseijistu i pozorišnog kritičara Milosava Bucu Mirkovića (1932-2013), Župljni su osnovali pozorišni festival, čije je drugo izdanje u utorak svečano otvorila Mira Banjac, uz defile svih učesnika. Prva predstava u takmičarskom programu bila je „Nosorog“, ansambla kikindskog pozorišta. Kruševljani i Lozničani predstavljaju se koprodukcijskim ostvarenjem „Devetsto petnaesta“, Narodno pozorište iz Beograda „Narodnim poslanikom“, pirotski teatar „Rađanjem jednog zapisnika“. Vojvođanska pozorišta izvešće u konkurenciji „Mnogo vike ni oko čega“ (Sombor), a u revijalnom delu SNP iz Novog Sada predstavu „Dragi moj lažljivče“.

– U pet dana festivala posetioci će biti u prilici da pogledaju ostvarenja pozorišta iz Kikinde, Kruševca, Beograda, Pirota i Sombora kroz aktuelne tekstove i obilje velikih glumačkih imena – najavljuju organizatori.

Pozorišna smotra čiji se učesnici nadmeću za nagradu „Bucino zrno“, ali i za priznanje „Milan Minja Obradović“, koje će se dodeliti najuspelijoj produkciji, održava se do 28. juna. O laureatima će odlučivati žiri u čijem su sastavu glumci Mira Banjac (predsednica), Gordana Đurđević Dimić i Milija Vuković.

POČASTI

ŽUPLJANI su se u nepune dve godine pored pokretanja Pozorišnog festivala, Buci Mirkoviću na više načina odužili. Sama smotra održava se u Domu kulture, koji danas nosi Bucino ime. Lane je u Zavičajnom muzeju otvorena njegova spomen-soba, a u Muzeju vinarstva i vinogradarstva postavljena je pesnikova bista.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *