Сећање на велику Жанку

Sećanje na veliku Žanku

28 oktobra 2016

kul-secanje-na-veliku_620x0

U DOMU kulture u Rabrovu, od 4. do 7. novembra održaće se Pozorišne svečanosti “Žanki u čast”, petnaeste po redu, ustanovljene kao znak sećanja na čuvenu glumicu Žanku Stokić (1888-1947), rodom iz ovog sela.

Manifestaciju će otvoriti predstava “Prah” Narodnog pozorišta Beograd i Šabačkog pozorišta, u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića, u kojoj igraju Nataša Ninković i Zoran Cvijanović. Naredne večeri na programu je predstava “Tramvaj zvani želja” Tenesija Vilijamsa, u režiji Stefana Sablića, koju će izvesti ansambl beogradskog Zvezdara teatra.

U subotu, 5. novembra, publika će videti predstavu “Ne diraj u moju ženu”, rađenu po tekstovima Branislava Nušića, koju je režirao Boško Puletić. Završne večeri na programu su “Primadone” teatra “Kart blanš”, u adaptaciji i režiji Irfana Mensura.

Žanka Stokić bila je najpoznatija glumica u Srbiji između dva svetska rata koja se, kao član BDP-a, istakla tumačenjem likova iz Nušićevih komedija, naročito gospođe ministarke, iz istoimene predstave. U znak sećanja na nju, 2003. godine Grad Požarevac i “Večernje novosti” ustanovili su nagradu “Žanka Stokić”. Uz to, 2009. godine ustanovljena je i plaketa koja nosi ime velike glumice i koja se dodeljuje na manifestaciji u Rabrovu “Žanki u čast”.

SLIKE INDIJE

U pratećem programu smotre, koju organizuje Udruženje građana “Žanka Stokić” iz Rabrova, održaće se izložba fotografija “Indija za početnike” i koncert klasične gitare Danila Milojkovića i Ivana Hočevara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *