Седам љутих демократа

Седам љутих демократа

13 фебруара 2023

Пише: Филип Родић

„РОЂЕНДАН“ Демократске странке сјајан је повод да се осврнемо на партију која је некада била једна од водећих и опозиционих и владајућих странака, а данас је упитно може ли се сматрати и маргином политичке сцене.ПОТПРЕДСЕДНИЦА ове данашње Демократске странке Татјана Манојловић искористила је годишњицу (ре)формисања своје партије (3. фебруар 1990. године) да на „Твитеру“ (а где би друго?) укаже на величину своје политичке организације. „Данас је рођендан Демократске странке. Један њен председник је због Косова изгубио живот, други власт. Јер нису пристали. За Вучића је оставка најприкладнија. Свак’ је рођен за једанпут мрети, част и брука живе довијека“, написала је она. Значи, Зорана Ђинђића, по њеном мишљењу, нису убили „антихашки лоби“ и трговци дрогом оличени у Милораду Улемеку Легији, ЈСО, „земунском клану“ уз политичку подршку „ултранационалисте“ Војислава Коштунице и „његових“, него они који су се противили новој, патриотскијој политици Зорана Ђинђића фокусираној на очување јужне српске покрајине у оквиру Србије. Изненађујући нов приступ ДС-а.

Интригантна је и теза према којој је Борис Тадић изгубио власт због Косова. Није јасно да ли Манојловићева ту мисли на његову одлуку да преговоре о статусу јужне српске покрајине пребаци из УН под покровитељство Европске уније, на повлачење усклађивања српске резолуције пред Генералном скупштином УН са интересима Брисела и Вашингтона и њихово спасавање од бруке пред „светским парламентом“, или на нешто друго, али да, може се рећи да је Тадић власт изгубио и због Косова и Метохије. Између осталог.

Једино о чему се у овом исказу не може дискутовати је премиса да је за „Вучића оставка најприкладнија“, јер с оваквом опозицијом просто не постоји други начин да он оде с власти, него да сам донесе такву одлуку. Другим речима, може да влада докле ‘оће.

ОД ОВЕ гомиле бесмислица много је интересантнији одговор једног од бивших председника Демократске странке, Драгана Шутановца, који је на истом месту одговорио: „Један изгубио живот, два се ишчланила, једног сте избрисали, један дао подршку другој листи, а један се спрема код Јеремића на листу!“ Тужна судбина ДС-а у 130 словних знакова. Да не бисте лупали главу о томе ко је ко међу ових, да парафразирамо песму Љубивоја Ршумовића, шест љутих гусара, дешифроваћу вам – убијен је Зоран Ђинђић, ишчланили су се Драган Ђилас и Борис Тадић, избрисан је Шутановац, подршку другој листи дао је Драгољуб Мићуновић (за Тадићеву СДС на прошлогодишњим изборима) и, као „Јеремићев прелетач“, остаје нам Бојан Пајтић.

Последњи, у овом случају седми љути гусар, онај који је у Ршумовићевој песми „постао медан, просто се истопио“, јесте човек који је сада на власти у ДС-у – Зоран Лутовац. Он нема шансе да изгуби главу због било чега, а најмање због Косова и Метохије, јер је његова девиза (вероватно најглупља парола у историји политичког маркетинга) она борбена „слобода, или ништа“. Значи, ништа.

ЊЕГОВА трагична судбина слична је судбини хиљада других људи који су имали ту несрећу да су рођени у овој земљи сељака на брдовитом Балкану, јер је извесно да би, да су се родили било где другде, њихови бројни таленти били препознати, прихваћени и награђени и да би они успели у животу. Али, авај, рођени су овде, па ништа од тога. Тако би Лутовац, да је рођен у Америци, Француској, Немачкој или Британији, могао постати неки Џозеф Бајден, Франсоа Оланд Борис Џонсон или макар Аналена Бербок, а у овој затуцаној средини која га не разуме ограничен је на лидерство маргинализоване политичке странке.

И ко је сад крив што је број оних који могу да га схвате на нивоу статистичке грешке? А у њему чучи такав потенцијал! Погледајмо само његов предлог за решење питања Косова и Метохије изнет у ауторском тексту за, такође маргинализовани, НИН. „Не би требало тражити једнострана наметнута решења која ће да буду заметак неких будућих спорења и сукоба, него решења која ће бити окренута заједничкој будућности. Решења која ће ићи ка томе да Косово буде и српско, и албанско и европско.“ И ево доказа да би у некој „нормалној земљи“ његов дар био препознат! Ко после овога може да каже да Лутовац, да је рођен у Ливерпулу, можда не би био Борис Џонсон, али би сигурно био неки нови Џон Ленон и још лепше од њега написао „Имеџин“, песмицу о томе како постићи мир у свету.

Лутовац (у својој величини) „не нуди готово решење“ него „принципе на којима би се заснивало то решење: демократски начин решавања проблема који укључује институције и грађане и оквир за решавање проблема који би укључио етничка права, историјска и стечена права, као и међународне принципе територијалног интегритета и права на самоопредељење“. Заиста, да се овај човек родио у Стокхолму, а не у Београду, био би у најмању руку Грета Тунберг (иако би био у опасности да му тамо буду „украдени снови и детињство“, али би макар био милионер, пошто је према подацима британског „Сана“ Тунбергова својим активизмом до сада зарадила најмање 1,15 милиона долара).

-ДА СМО били у прилици, посвећено бисмо радили на нормализацији односа с Албанцима, не бисмо провоцирали сукобе и дизали тензије, а за Србе бисмо тражили консоцијативни модел заједнице, пише Лутовац. Ех, да су били у прилици. Питање је само колико је времена потребно за ту „прилику“, пошто 12 година владавине – није било довољно. Немојте мислити да је ова контрадикција у односу на наводе Татјане Манојловић с почетка текста доказ губитка везе с реалношћу. Не! То је само доказ да је Демократска странка заиста демократска и да у њој председник може да мисли да никада нису били у прилици да се боре за Косово и Метохију, а потпредседница да је та борба узрок свих њихових невоља и да су за њу дали највећу могућу жртву – и живот и власт.

(Новости)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u