Šef američkih špijuna krivi medije za odavanje podataka

Šef američkih špijuna krivi medije za odavanje podataka

9 juna 2013

The-White-House-Washington-DCDirektor Nacionalne obaveštajne službe SAD Džejms Klaper, koja objedinjuje sve bezbednosne agencije, okrivio je danas medije za odavanje tajne o praćenju svih komunikacija na internetu, ocenivši da je taj program od ključnog značaja za žaštitu nacionalne bezbednosti Amerike.

On je pisanje štampe ocenio kao „nemarno“, dodavši da je sistem usmeren prvenstveno sa strane građane i njihove i-mejl naloge na Guglu i Majkrosoftu, a ne na Amerikance.

To je drugo oglašavanje direktora američke „super tajne“ službe ove nedelje, nakon što su britanski „Gardijan“ i „Vašington Post“ objavili da Nacionalna agencija za bezbednost prati svu komunikaciju miliona ljudi na društvenim internet mrežama, kao i da tajno prikuplja informacije i telefonske listinge američkih građana koji koriste usluge mobilnog operatera Verajzon.

„Tokom ove nedelje videli smo nemarno odavanje obaveštajnih mera, kojima šstitimo američke građane. U jurnjavi da to objave, medijske kuće nisu dale pravi kontektst cele priče, uključujući i to da se programi nadgledaju od sve tri grane vlasti“, saopštio je Klaper.

On je istakao da je program nadgledanja zakonit i da je o njemu obavešten američki Kongres.

Govoreći o programu „Prizma“ kojim bezbednosne službe SAD mogu da prate svu komunikaciju na internetu, Klaper je kazao da je u pitanju „unutrašnji vladin kompjuterski sistem koji se koristi za skupljanje inostranih obaveštajnih podataka“ kao i da je sve pod sudskim nadzorom.

Klaper je kazao da telekomunikacioni operateri u SAD dostavljaju informacije kada se to od njih zakonski zatraži. On je rekao da se program usmeren prema stranim državljanima koristi samo kada postoji tačan i verifikovan podatak da je to potrebno uraditi iz obaveštajnih razloga.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *