ШЕФ ЦИА ОТКРИО: Оседео сам због Руса

ŠEF CIA OTKRIO: Osedeo sam zbog Rusa

7 decembra 2021

Šef CIA Vilijam Berns kaže da SAD u poslednjih nekoliko nedelja registruju „neobično nagomilavanje ruske vojske“ na granici sa Ukrajinom, ali pri tome nije izneo nikakve dokaze za navodne planove Rusije za destabilizaciju te zemlje.

– Ono što smo videli poslednjih nedelja jeste konstantno i neobično nagomilavanje ruskog vojnog prisustva kod ukrajinskih granica, a videli smo i planove za destabilizaciju Ukrajine i dalje uvećavanje broja vojnika – rekao je šef CIA u intervjuu za američki list „Volstrit džornal“.Naveo je i da ga predsednik Amerike u novembru poslao u Moskvu da ruskim vlastima direktno prenese da su SAD ozbiljno zabrinute zbog Ukrajine i kakve posledice prete Rusiji.

Prema njegovim rečima, američki predsednik Džozef Bajden je razgovarao sa ključnim saveznicima Amerike o svemu tome, a Amerika i saveznici poslednjih nekoliko nedelja aktivno su razmenjivali obaveštajne podatke.

– Nikada ne bih potcenio apetite predsednika Putina za rizik po pitanju Ukrajine – rekao je on i dodao da se na to mora odgovoriti aktivnostima u cilju obuzdavanja i diplomatijom.

Berns smatra da bi rusko rukovodstvo, imajući u vidu smenu na čelu Nemačke i predstojeće predsedničke izbore u Francuskoj, moglo da računa na to da je EU zauzeta svojim unutrašnjim pitanjima.

Takođe, Rusija bi, prema njegovom mišljenju, mogla da misli da se sada nalazi u poziciji ekonomske sile u odnosu na to gde je bila ruska privreda bila pre nekoliko godina, između ostalog i zahvaljujući visokim cenama za gas.

Bernsov intervju se pojavio uoči razgovora predsednika Amerike i Rusije tokom kojeg, kako je najavila američka strana, Džozef Bajden namerava da izrazi zabrinutost zbog Ukrajini.

U Rusiji, međutim, smatraju, da Vašington nastoji da digne tenziju pred razgovore kako bi svaki napredak prikazala kao uspeh američkog lidera.

Podsetimo, zapadni mediji su više puta optuživali Rusiju da priprema navodnu invaziju na Ukrajinu, licitirajući s brojem vojnika koje Moskva koncentrisala na granici – od 75.000 do 175.000.

Američka agencija „Blumberg“ pisala je o tome da je Rusija u sklopu tih planova prebacila deo snaga čak do Kamčatke.

Moskva je na sve optužbe odgovorila stavom da ni za koga ne predstavlja pretnju a da je premeštanje snaga na njenoj teritoriji – njeno ustavno, suvereno pravo.

U Rusiji takođe smatraju da zapadne zemlje koriste priču o navodnoj invaziji kako bi dalje pomerile svoje snage na Istok.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Istina says:

  Nato u govnjivo blato.

 2. See Y Leter Aligeder says:

  Pa jeste a i baš si jako mlad osedeo. I Putin je osedeo od vas lezilebovića nego se brije kao Jur Briner, a tako i izgleda. Pa zato možeš i ti da obriješ tu ružnu glavurdu i da odeš u cirkus Medrano da budeš gutač mačeva, možda ti se posreći od poštenog rada.

 3. Rocky says:

  Ha ha,vala baš su amerikenjske glavešine svi redom odlični kandidati za cirkus Medrano.

 4. milos says:

  samo vi instalirajte rakete u ukrajini, pa cete se cesati gde vas ne svrbi. rekao vam je sta je crvena linija, a to je ne NATO na ruskim granicama, a vi ujedajte i lazite koliko vam volja.

 5. 1389 says:

  Ukrajina nestaje do 2024 godine ukrajina se razpada na 4 dela južni proruski deo i severni proevropski, sa time što će Rusi da dodju do svoje provincije Moldavije i da direktno zaprete Rumuniji, koja će posle razpada EU preći zajedno sa Bugarskom i Srbijom u pravoslavnu uniju Ruske federacije... Živi bili pa dočekali...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *