Шеф ЦИА постаје шеф дипломатије?

Šef CIA postaje šef diplomatije?

16 novembra 2017

ČLANOVI administracije predsednika SAD Donalda Trampa na koje se, ne imenujući ih, pozivaju američki mediji, tvrde da se sprema smena na čelu Stejt departmenta. Vašington bruji da bi aktuelni šef diplomatije Reks Tilerson mogao da ustupi fotelju šefu CIA Majku Pompeu, koji bar četiri dana u nedelji provodi u zapadnom krilu Bele kuće brifujući Donalda Trampa o pitanjima značajnim za državnu bezbednost, ali i situaciji u, prema predsedniku ne uvek prijateljski nastrojenom, američkom Kongresu.

Njihova „druženja“ koja počinju u 10 pre podne, tvrde vašingtonski „insajderi“, traju znatno duže od uobičajenih, rutinskih, brifinga koje, inače, u slučaju Trampovih prethodnika, nisu praktikovali tako intenzivno šefovi CIA. Ali, Majk Pompeo (53) je, ističu, očito našao dobar zajednički jezik sa Trampom koji je, s druge strane, u šefu Centralne obaveštajne agencije prepoznao osobine koje najviše ceni – spoj dobro obrazovane, biznisu vične osobe sa jakim bezbednosnim iskustvom.

Iako aktuelni šef američke diplomatije, nekadašnji prvi čovek energetskog giganta sa poslovima u Risiji, „Ekson mobajla“, negira da će podneti ostavku, Majk Pompeo kaže da, ako mu Tramp ponudi fotelju u Stejt depratmentu – neće odbiti. Republikanski senator iz Arkanzasa Tom Koton, koji poznaje Pompea iz vremena kada su obojica bili kongresmeni, ističe da Pompeo i Tramp dele neke osobine – direktnost, otvorenost i hvatanje ukoštac sa pretnjama. Oni, za razliku od Tilersona, dele i „tvrd“ stav prema Severnoj Koreji i Iranu.

ISTI PUT

BELA kuća zasada negira da predsednik Tramp razmišlja o smeni na čelu Stejt departmenta. Ali, poznavaoci primećuju da Trampov odnos sa Pompeom odslikava njegovu bliskost sa Džonom Kelijem koji je bio na čelu Departmana za unutrašnju bezbednost pre nego što je šef Bele kuće odlučio da smeni Rinsa Pribusa i upravo njega postavi na visoku poziciju savetnika za nacionalnu bezbednost.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Trifun says:

    Vojska i CIA je izvrsila puc u Bijeloj Kuci!! Da se razumijemo. Pozivam Rusiju da se dobro pripremi za nova neprijeteljstva. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *