ШЕФ ЦИА ПРОМЕНИО ПРИЧУ: „Морамо да побољшамо односе са Русијом“

ŠEF CIA PROMENIO PRIČU: „Moramo da poboljšamo odnose sa Rusijom“

5 januara 2017

Director of the Central Intelligence Agency John Brennan makes a point while he holds a rare news conference at the CIA Headquarters in Virginia

Američki list The Wall Street Journal objavio je da Donald Tramp radi na planu „duboke reforme aparata direktora Nacionalne obaveštajne službe Džejmsa Klepera koji koordinira delovanje 16 špijunskih mreža SAD.

List – pozivajući se na sopstvene izvore – tvrdi: „Tramp smatra da se aparat Nacinalne obaveštajne službe previše namnožio i da je ona sama preterano politizovana“.

WSJ posebno naglašava da će se „tumbanje“ ticati i CIA i da novoizabrani predsednik SAD  ima nameru da smanji personal u njenoj centrali u Virdžiniji, a da osetno poveća broj njenih agenata koji rade po svetu.

Prethodno je telekompanija NBC objavila da je bivši senator iz Indijane Den Kouts glavni pretendent na položaj koji sada drži Kleper.

Kouts je predstavljao Indijanu u Senatu SŠA 1989-1999. i od 2011. do 2016. godine. On je od 2001. do 2005. bio ambasador SAD u Nemačkoj.

Noćas se, inače, oglasio i direktor CIA Džon Brenan i to – sa tvrdnjom da poboljšavanje rusko-američkih odnosa ima krajnje važan značaj za stabilnost u celom svetu.

Pritom je naglasio da se zalaže prevazilaženje sadašnjeg perioda oštre napetosti u odnosima Rusije i SAD. I dodao da nema razloga da se govori o otpočinjanju novog hladnog rata:

Tramp smatra da se aparat Nacinalne obaveštajne službe previše namnožio i da je ona sama preterano politizovana“.

WSJ posebno naglašava da će se „tumbanje“ ticati i CIA i da novoizabrani predsednik SAD  ima nameru da smanji personal u njenoj centrali u Virdžiniji, a da osetno poveća broj njenih agenata koji rade po svetu.

„U svakom slučaju, nadam se da nema razloga. Imajući u vidu narednih nekoliko godina, nadam se da će se odnosi Vašingtona i Moskve poboljšati jer je za globalnu stabilnost krajnje važno da odnosi SAD i Rusije budu bolji. Zato njihovo poboljšavanje potpuno podržavam“.

Brenan je otkrio i „odakle vetar duva“. Istakao je da dolazak Trampove administracije daje šansu za otopljavanje odnosa dve zemlje.

Čak je podvukao da postojeća napetost ne znači da SAD  i Rusija „ne mogu naći put na kojem će zajedno delovati“: „Krajnje je važno da radimo zajedno, da sarađujemo“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *