ШЕФ МАЂАРСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ СИЈАРТО: Милановићу, остави Србе и Мађаре на миру

ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE SIJARTO: Milanoviću, ostavi Srbe i Mađare na miru

25 septembra 2015

milanovic 657Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto poručio je Zoranu Milanoviću da vlade Srbije i Mađarske nikada nisu imale dogovor oko smera kretanja izbeglica.

Osim toga, on je hrvatskom premijeru poručio da ostavi Srbe i Mađare na miru, kao i da predizbornu kampanju vodi unutar Hrvatske.

“Razumem da je u Hrvatskoj već počela predizborna kampanja, pa imam samo jedan zahtev hrvatskom premijeru, a to je da nas ostavi na miru. I Srbe i Mađare po tom pitanju”, kaže Sijarto.

Osim toga, mađarski mMinistar inostranih poslova i trgovine je u intervjuu za Tanjug istakao da “mi nećemo da glasamo na hrvatskim izborima i nas ne mora da uverava u bilo šta, već neka predizbornu kampanju vodi unutar granica Hrvatske”.

Upitan da li su tačne optužbe Milanovića da Mađarska i Srbija imaju dogovor da usmeravaju migrante u Hrvatsku, Sijarto tvrdi da Mađari nikada nisu imali konsultacije o tome u kom smeru će migranti iz Srbije ići.

“Nikada nismo imali dogovor sa Vladom Srbije oko rute migranata. Niti bilo šta vezano za Hrvatsku. Zašto bi to radili? Kad se sretnemo sa članovima Vlade Srbije ili premijerom Aleksandrom Vučićem, pričamo o našoj saradnji, a ne o Hrvatskoj”, rekao je Sijarto.

On je istakao da je ultimatum koji je Hrvatska postavila srpkim vlastima, da ako ne pošalju migrante u Mađarsku, Hrvatska neće da otvori granične prelaze, apsolutno protiv evropskih vrednosti, solidarnosti i ponašanja.

Na pitanje da li bi Hrvatska zbog toga mogla da bude kažnjena od EU, on je odgovorio:

“Oni se ne ponašaju u skladu sa EU pravilima, sa Dablinskim pravilima. Hrvatska i ne registruje migrante koji ulaze na njihovu teritoriju, i ne ponašaju se u skladu sa međunarodnim konvencijama, prema kojima bi EU trebalo da tretira migrante. Oni ih samo dostave Mađarskoj”, rekao je Sijarto.

Sijarto je rekao da sada čeka da se završi predizborna kampanja u Hrvatskoj.

“Nadam se da će tada nivo emocija biti niži, kao i da će se nakon izbora sledeći premijer Hrvatske baviti Hrvatima, a ne Mađarskom”, rekao je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije podseća da je pre nekoliko nedelja rekao da su politički odnosi Mađarske i Hrvatske dobri, ali je, kako sada primećuje, “očigledno bio previše optimističan u to vreme”.

“Trebalo bi da budemo strateški partneri, jer smo pomogli Hrvatskoj mnogo da se pridruži EU, a ovo nije prikladno ponašanje. Trebalo bi da imamo mnogo bolje odnose kad se uzme u obzir ekonomija, trgovina, ali ovaj vrlo nizak nivo političkih odnosa će naškoditi, na žalost, i drugim vidovima saradnje”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, bilo je nefer kritika koje je Milanović uputio Mađaskoj, a da nije proveo vreme prigovarajući Mađarskoj tokom protekle nedelje, možda mu ne bi sistem za tretiranje migranata kolabirao za 24 sata.

“On je prigovarao da ne tretiramo migrante dobro i da naš sistem nije operativan. A za 24 sata se pokazalo da oni ne mogu da ispoštuju EU regulative po tom pitanju. I onda je demonstrativno najavio da neće poštovati EU pravila i da će poslati u Mađarsku grupu od 1.000- 2.000 – 3.000 ljudi bez prethodnog obaveštenja da bar imamo vremena da se pripremimo. To nije evropsko ponašanje”, rekao je on.

“Sa druge strane, sa Srbijom nikad nismo imali tako dobre i efiksne odnose kakve imamo sada. A mnogo smo radili kako bi to postigli. Naša dva premijera su se posebno potrudila, dva ministra spoljnih poslova takođe”, rekao je Sijarto.

On je ukazao da je sada važno istaći da je zbog problema migranata i situacije na granici lako moglo da se dođe u situaciju da Srbija i Mađarska dođu u konflikt, ali pošto su odnosi jako dobri to se nije dogodilo.

“Nije bilo političkog konflikta Mađarske i Srbije. Sada vidite da postoji politički konflikt Hrvatske I Mađarske, rumunski premijer nas je pominjao, ali nema negativnih komentara sa srpske strane, a ni obrnuto”, ističe on.

Kako je naglasio, mađarski premijer Viktor Orban intervenisao je u Evropskom savetu hvaleći napore Srbije i Mađarska je inicirala da se to stavi u tekst zaključaka, ali nažalost takva odluka nije doneta.

“I bez obzira na to što nije u tekstu, to je činjenica i to što Srbija radi mora da bude poštovano”, rekao je on.

(webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *