ШЕФ НАТО ПАКТА: Русија јача војну моћ на Криму и у Црном мору

ŠEF NATO PAKTA: Rusija jača vojnu moć na Krimu i u Crnom moru

2 decembra 2020

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenbeg optužio je Rusiju da jača svoju vojnu moć na Krimu i u Crnom moru. Kako je rekao, Alijansa na to uzvraća svojim većim prisustvom u tim oblastima.

„Razmotrili smo bezbednosnu situaciju u Crnom moru koje ima strateški značaj. Rusija nastavlja da narušava teritorijalnu celovitost Gruzije i Ukrajine, da jača svoju vojnu moć na Krimu i da sve aktivnije razmešta snage u regionu Crnog mora. NATO na to odgovara jačanjem svog prisustva na kopnu, na moru i u vazduhu“, rekao je šef Alijanse po završetku dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova država-članica.On je dodao da su ministri usaglašavali dalje korake u cilju jačanja dijaloga sa Gruzijom i Ukrajinom.

Ranije danas iz sedišta NATO je saopšteno da Rusija nastavlja „energičnu politiku i agresivna dejstva“, te da će najverovatnije do 2030. godine ostati glavna vojna pretnja.

Kako se navodi u strateškom izveštaju NATO-a, to ometa konstruktivni dijalog.

KOMENTARI5 komentara

 1. Rajko says:

  Kakva bi to dobrobit za svet bila kada bi umest sto si opsednut Rusijom, uzgajao krompir i to rucnom obradom.

 2. Milan says:

  S čime to računa NATO? Kakve promene će se desiti u narednih 10 godina, do 2030 godine? Da li očekuju da će američko i NATO naoružanje postati moćnije od ruskog? Da li računaju da će tokom narednih 10 godina Rusija ekonomski kolapsirati? Ili zamišljaju u narednih 10 godina uz pomoć prevrtljive Turske da Rusija će ostati bez izlaza na Sredozemno more.

  • Slobodanka says:

   Ma NATO traži sebi posla do 2030, obezbedjuju sebi plate i opstanak u narednih 10 godina. Zatim će ponovo u novi 10-godišnji plan. Bogata Eu-ropa neka plaća boravak i NATO-u i migrantima. Ima se, može se.

 3. 1389 says:

  Rusija sa malo para napravi čudo, a USA troše za vojsku u kojima nema računice i USA vojnik je skup vojnik, dok Ruski vojnik radi za prosek platu 1200€ američki i nato vojnik radi za 2000€. I naravno, neče Rusi da vas gledaju kako jim prilazite granicama željni Sibirskog bogatstva. Spremite se, da očekujete promene u zapadnoj sferi sveta, posebno medju Nato članicama...

 4. M says:

  Pa što misli USA-NATO,zašto se Crno more zove-Crno?!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *