ŠEF NEMAČKE DIPLOMATIJE: Evropi prete nove podele

ŠEF NEMAČKE DIPLOMATIJE: Evropi prete nove podele

6 maja 2014

Frank-Walter-Stein_2811203bŠef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer ocenio je da bi bila nečuvena greška da se prekine dijalog sa Rusijom i da Evropi sada prete nove podele.

On je naglasio da je danas, za razliku od 1914. godine, Evropa osuđena na diplomatiju i da nema članice EU koja bi htela da šalje vojnike na istočni front.

„Sukob u Ukrajini poprima tako oštru formu kakva nam je u Evropi izgledala nemoguća. Realna je pretnja nove podele Evrope. Nemojmo imati iluzije da se to odnosi samo na Ukrajinu“, kazao je Štajnmajer.

U intervjuu koji objavljuje poljska „Gazeta viborča“ nemački ministar inostranih poslova odbio je poređenje sa 1914. godinom kada je sukob koji će se pretvoriti u Prvi svetski rat takođe prvo delovao samo kao lokalni.

„Moramo biti oprezni da ne ponovimo istoriju. Ali ne vidim da bi današnje zemlje Evrope kao tada bile spremne da šalju svoje sinove sa pesmom na usnama na front“, rekao je Štajnmajer.

On je naglasio da nijedna zemlja članica EU nema želje da u Ukrajini interveniše vojno i da je stoga Unija u krizi oko Ukrajine osuđena na kombinaciju političkih pritisaka i diplomatiju.

„Postoji OEBS. To je organizacija koja ima instrumente kojima je uspela da dovede pod kontrolu niz sukoba. Nema garancije, ali verujem da postoje šanse i u slučaju Ukrajine, iako će to trajati jako dugo“, kazao je nemački ministar.

Štajnmajer je pozvao da se hitno održi nova konferencija u Ženevi i da se na njoj isprave greške sa prve – to što nisu precizirani mehanizmi kako će se dogovori primeniti. Takođe je pozvao na prisustvo OEBS u Ukrajini, tako da u najmanju ruku misija razazna šta se stvarno dešava.

„Moramo da razgovaramo. Prekid dijaloga u trenutku kada u Ukrajini rastu tenzije bio bi nečuvena greška“, kazao je Štajnmajer i naglasio da Evropa ne sme da dopusti da Putin postane njen neprijatelj.

Štajnmajer je takođe u intervjuu poljskom listu upozorio Rusiju da već sada papreno plaća ceh za svoju politiku prema Ukrajini i da bi Kremlj trebalo da podrži predsedničke izbore u Ukrajini 25. maja.

„Rusija koja osporava izbore sama sebi skače u usta. S jedne strane osporava legitimitet sadašnjih vlasti u Ukrajini, a sa druge ne želi da dopusti da novi predsednik dobije legitimitet.

„To je jedna stvar koja bi se rešila u Ženevi“, kazao je Štajnmaje

(B92)

KOMENTARI2 komentara

  1. Dobrica Nikolić says:

    DAJ BOŽE DA JEDNOM DOĐE DO TIH PODELA I DA EVROPSKA UNIJA KAO FAŠISOIDNA TVOREVINA ZAUVEK NESTANE I DA NAROD SHVATI ZAUVEK DA JE ONA FATALNA GREŠKA I PRODUŽENJE ONOGA ŠTO HITLER NIJE USPEO TO SADA NASTAVLJA NEMAČKA.

  2. slas says:

    Nadam se da ce EU doci pameti i shvatiti da SAD gledaju samo svoj interes i da preko EU zele taj sukob u Ukrajni i da sve cine da do njega dodje. Ja sam ubedjen da Rusija taj sukob ne zeli i da bi najpre da vrati stanje pre izbijanja sukoba te i da samoj Rusiji odgovara dobri odnosi sa Evropom. Da li ce Nemacka po prvi put u istoriji odigrani na mirovnu kartu i dati sansu miru ? Mislim da kod Nemaca prevladjuje taj ekonomsli momenat i da Nemacka odlicno shvata sansu i Evrope i Rusije da zajedno krenu napred, Ovo priblizavanje Evrope a pre svega Nemacke i Rusije moze samo da ide u korost same Evrope a i Rusije. Jedini pravi gubitnik u tome bi bile SAD a Evropa bi ujedinjena sa Rusijom opet prestvljala ozbiljan takmac i svetskoj politici i ekonomiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *