ШЕФ ОБАВЕШТАЈНИХ СЛУЖБИ У САД: Могућ велики и разарајући напад на нас

ШЕФ ОБАВЕШТАЈНИХ СЛУЖБИ У САД: Могућ велики и разарајући напад на нас

15 јула 2018

Директор Националних обавештајних служби САД Ден Коутс упозорио је да је претња од сајбер напада на САД све већа и да се „поново пале црвене лампице“, скоро две деценије после напада 11. септембра 2001, преноси „Глас Америке“.

„Русија, Кина, Иран и Северна Кореја на дневној бази нападају рачунаре у федералним, државним или локалним владиним агенцијама, корпорацијама и академским институцијама“, рекао је шеф обавештајних служби САД.Коутс је рекао да је од те четири земље, Русија најагресивнији фактор. Он је ово казао у у говору на Хадсон институту након што је америчко Министарство правде објавило нову оптужницу против 12 Руса који су хаковали компјутере демократа и кандидаткиње Хилари Клинтон и тако се мешали у америчке председничке изборе пре две године.

Наводи се да је Коутс упозорио да је „све већа опасност од сајбер напада страних држава који може да разори критичну америчку инфраструктуру“. Сајбер нападе је повезао са „алармирајућим активностима“ које су америчке обавештајне агенције детектовале пре напада Ал Каиде, 11. септембра 2001. године.

„Пале се црвене лампице. После две деценије кажем да се поново пале црвене лампице“, рекао је Коутс.

Он је казао да америчка влада још није детектовала нове руске нападе на бирачка места и базе података бирача попут оних пре избора 2016. године.

„Ипак, јасно нам је да смо само један клик удаљени од сличне ситуације“, оценио је Коутс.

„Глас Америке“ наводи да је Коутс рекао да истовремено поједини актери у Русији који су се мешали у изборе, поново користе лажне налоге на друштвеним мрежама како би ширили лажне информације и подстицали политичке поделе у САД.

Коутс је навео појединце повезане са агенцијом за истраживање на интернету из Санкт Петербурга, чији су чланови већ назначени у оптужници специјалног тужиоца Роберта Малера.

„Кина је примарно фокусирана на крађу војних и индустријских тајни и има могућности које Русија нема“, оценио је Коутс и понаовио да је циљ Москве да уништи америчке вредности и демократске институције.

KOMENTARI3 коментара

  1. M says:

    Pa i USA itd. hakiraju,čak i pojedinci!Uostalom, Windows-i,itd.,imaju u sebi ugrađene hakiralice,mine itd.!Samo im smeta kad i drugu to rade!

  2. Velika Metla says:

    Ајдеееее......,стварно???!!! Можда нека од оних 200 држава које сте ви напали? А и био би ред!

  3. joko says:

    Vi jadni pošteni nikad to nebiste nikome uradili.Ahahahahahaha.Daj đe vam je Gejt da vas zaštiti.On vas je izgleda uveo na netu i ostavio vas na milost i nemilost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u