ШЕФ ПЕНТАГОНА И ГЕНЕРАЛ ОРУЖАНИХ СНАГА САД ПРИЗНАЛИ: НАТО је изгубио надмоћ над Русијом

ŠEF PENTAGONA I GENERAL ORUŽANIH SNAGA SAD PRIZNALI: NATO je izgubio nadmoć nad Rusijom

19 septembra 2019

ŠEF Pentagona Mark Esper izjavio je da je Rusija u sferi bezbednosti „najveći izazov za Sjedinjene Države u bliskoj perspektivi“.

Naveo je da su strateški suparnici Vašingtona – dok je on bio zauzet operacijama na Bliskom istoku – iskoristili priliku da povećaju svoju vojnu moć i prošire uticaj u svetu.

Esper je naglasio da Pentagon – u dugoročnoj perspektivi – Kinu vidi kao glavnu opasnost jer želi da svoj ekonomski uticaj i vojno prisustvo proširi po celom svetu.Predsednik Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD – general Džozef Dnford – izjavio je da je NATO poslednjih godina izgubio vojnu nadmoć nad Rusijom.

Dodao je: „Rusija je naš konkurent, a nadmoć NATO nad Rusijom koja se preporađa – izgubljena je.“

Danford je ovako nastupio nakon zasedanja Vojnog komiteta NATO do kojeg je došlo u Sloveniji.

Rekao je i da ministri odbrane zemalja NATO „shvataju da se odnos snaga izmenio“.

Prema njegovim rečima, Rusija i Kina su proteklih godina pažljivo izučile vojnu strategiju i ratne operacije SAD i razvijale svoje vojne tehnologije „imajući u vidu slabe tačke SAD“.

KOMENTARI5 komentara

 1. teoretičar says:

  Ajde natovci, prevrćite džepove. A kad vam ih isprazne, onda će generali da se odmore uz kavicu i stroganov. Da on stvarno misli da je to tako, ne bi nikada izjavio u Sloveniji. A sad svi mora da plaču i vadu lovu. Ako se sećate, sa Sudijcima to ide mnogo lakše. Tamo ode senor presidente a saudijci kupu oma za 300 milijardi džebane koja im ne treba. A kad bolje razmislim...u pravu je iako on misli da nije. I za lovu i za ono drugo. Nešto mi se Kina ućutila.

 2. teoretičar says:

  Kad sam već kod saudijske arabije...Počela je izgradnja najveće hidroelektrane na svetu.

 3. Milan says:

  JOŠ MALO DETALJA > Mark Esper šef Pentagona: SAD su primorane da koriguju planove razvoja odbrambenog resora, s obzirom da nisu spremne na vođenje posredničkog i hibridnog rata sa Rusijom. Nastupajući na konferenciji američke vojske, Esper je naveo da Rusija u poslednjih nekoliko godina efikasno demonstrira vođenje „posredničkih i hibridnih ratova u sivoj zoni“. Kao primer američki ministar je naveo situaciju na Krimu i u Ukrajini, iako nije precizirao na šta je konkretno mislio. (Posrednički rat je oružani sukob koji zaraćene strane vode preko i za račun trećih strana. Taj je fenomen postao posebno vidljiv u vreme Hladnog rata u Trećem svetu, kada su SAD i SSSR oružjem, opremom, vojnim savetnicima, ali i na druge načine pomagale međusobno suprotstavljene države.)

 4. Milan says:

  Čemu ovakve izjave? Na još NOVCA računa Esper za "korigovanje odbrambenih resora". Ali novac sam po sebi ne stvara te pitanje je da li će novcem SAD stvoriti npr. bolji PVO sistem od "Patriota". ... Po svoj prilici, za vreme ovog svog mandata do novih izbora, u spoljnoj politici Tramp će jedino uspeti da izida deo zida prema Meksiku. Do sada je izgrađeno 106 kilometara zida, a još 403 kilometra je u različitim fazama izgradnje.

 5. T.M.N says:

  Ni govora - pristupanjem montenegra nato paktu isti je postao najači u Mlečnom putu,za Kumovu slamu nisam siguran.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *