ШЕФ ПЕНТАГОНА И ГЕНЕРАЛ ОРУЖАНИХ СНАГА САД ПРИЗНАЛИ: НАТО је изгубио надмоћ над Русијом

ШЕФ ПЕНТАГОНА И ГЕНЕРАЛ ОРУЖАНИХ СНАГА САД ПРИЗНАЛИ: НАТО је изгубио надмоћ над Русијом

19 септембра 2019

ШЕФ Пентагона Марк Еспер изјавио је да је Русија у сфери безбедности „највећи изазов за Сједињене Државе у блиској перспективи“.

Навео је да су стратешки супарници Вашингтона – док је он био заузет операцијама на Блиском истоку – искористили прилику да повећају своју војну моћ и прошире утицај у свету.

Еспер је нагласио да Пентагон – у дугорочној перспективи – Кину види као главну опасност јер жели да свој економски утицај и војно присуство прошири по целом свету.Председник Комитета начелника штабова Оружаних снага САД – генерал Џозеф Днфорд – изјавио је да је НАТО последњих година изгубио војну надмоћ над Русијом.

Додао је: „Русија је наш конкурент, а надмоћ НАТО над Русијом која се препорађа – изгубљена је.“

Данфорд је овако наступио након заседања Војног комитета НАТО до којег је дошло у Словенији.

Рекао је и да министри одбране земаља НАТО „схватају да се однос снага изменио“.

Према његовим речима, Русија и Кина су протеклих година пажљиво изучиле војну стратегију и ратне операције САД и развијале своје војне технологије „имајући у виду слабе тачке САД“.

KOMENTARI5 коментара

 1. теоретичар says:

  Ајде натовци, преврћите џепове. А кад вам их испразне, онда ће генерали да се одморе уз кавицу и строганов. Да он стварно мисли да је то тако, не би никада изјавио у Словенији. А сад сви мора да плачу и ваду лову. Ако се сећате, са Судијцима то иде много лакше. Тамо оде сенор пресиденте а саудијци купу ома за 300 милијарди џебане која им не треба. А кад боље размислим...у праву је иако он мисли да није. И за лову и за оно друго. Нешто ми се Кина ућутила.

 2. теоретичар says:

  Кад сам већ код саудијске арабије...Почела је изградња највеће хидроелектране на свету.

 3. Milan says:

  JOŠ MALO DETALJA > Mark Esper šef Pentagona: SAD su primorane da koriguju planove razvoja odbrambenog resora, s obzirom da nisu spremne na vođenje posredničkog i hibridnog rata sa Rusijom. Nastupajući na konferenciji američke vojske, Esper je naveo da Rusija u poslednjih nekoliko godina efikasno demonstrira vođenje „posredničkih i hibridnih ratova u sivoj zoni“. Kao primer američki ministar je naveo situaciju na Krimu i u Ukrajini, iako nije precizirao na šta je konkretno mislio. (Posrednički rat je oružani sukob koji zaraćene strane vode preko i za račun trećih strana. Taj je fenomen postao posebno vidljiv u vreme Hladnog rata u Trećem svetu, kada su SAD i SSSR oružjem, opremom, vojnim savetnicima, ali i na druge načine pomagale međusobno suprotstavljene države.)

 4. Milan says:

  Čemu ovakve izjave? Na još NOVCA računa Esper za "korigovanje odbrambenih resora". Ali novac sam po sebi ne stvara te pitanje je da li će novcem SAD stvoriti npr. bolji PVO sistem od "Patriota". ... Po svoj prilici, za vreme ovog svog mandata do novih izbora, u spoljnoj politici Tramp će jedino uspeti da izida deo zida prema Meksiku. Do sada je izgrađeno 106 kilometara zida, a još 403 kilometra je u različitim fazama izgradnje.

 5. T.M.N says:

  Ни говора - приступањем монтенегра нато пакту исти је постао најачи у Млечном путу,за Кумову сламу нисам сигуран.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u