ШЕФ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ БЕЛОРУСИЈЕ: Запад спрема отворени напад на нас!

ШЕФ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ БЕЛОРУСИЈЕ: Запад спрема отворени напад на нас!

30 јула 2021

Шеф Kомитета за државну безбедност Белорусије Иван Тертељ изјавио је да се на Западу разматрају различите опције за смену власти у републици, а не искључује се ни примена војне силе.„У западним круговима који обликују политику разматрају се различите опције за смену власти у Белорусији као неопходан услов за достизање геополитичких интереса у источно-европском региону. Не искључује се, између осталог, ни примена војне силе“, рекао је Тертељ, преноси „Белта“.

Он је скренуо пажњу на то да је Белорусија тренутно у фази одбијања хибридне агресије западних земаља.

Према његовим речима, неуспели покушаји државног удара након председничких избора 2020. године и поновни протести у пролец́е ове године прерасли су у фазу економског уништавања и формирања услова за цепање државног апарата у Белорусији.

Тертељ истиче да тренутно прозападне снаге активно анализирају ситуацију у радничким колективима великих државних предузећа у Белорусији и покушавају да формирају језгра активиста који би у случају неповољних економских услова могли да покрену масовне штрајкове.

Kако је прецизирао, главне активности се реализују на иницијативу „Радничког покрета“ а извршитељи су екстремистичка организација са центром у Варшави и политичка емигрантска структура у Виљнусу.

Шеф KГБ-а је упозорио да Запад и опозиција која је напустила Белорусију планирају да покрену активну фазу деструктивних акција у Белорусији у септембру-октобру ове године или у првој половини следеће, јер тада очекују значајан пад благостања у земљи због санкција.

Такође је додао да KГБ располаже информацијама о припреми из иностранства низа терористичких напада у Минску, Минској, Гродњенској и Брестској области.

„Наручиоци и извршиоци су нам познати, рад на документовању и сузбијању њихове криминалне активности је у активној фази“, прецизирао је Тертељ, истакавши да иако су обавештајне службе појединих западних земаља обавештене о плановима терориста „не предузимају се мере у циљу локализовања њихове активности“.

Односи Белорусије са западним земљама нагло су се погоршали након председничких избора. Европска унија није признала изборе као слободне и демократске, а такође ни Александра Лукашенка за изабраног председника.

Европска унија, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Kанада увеле су санкције низу белоруских званичника, као и предузец́има повезаним са актуелним властима Белорусије. Kасније су ове санкције проширене.

KOMENTARI2 коментара

  1. Odbk says:

    Deo ste vojnog saveza sa Rusima. Zaštitiće vas. Čemu strah?

  2. Риста says:

    "Не искључује се...ни примена војне силе“. Каже Тертељ категорички. А ако човек са његовом функцијом то каже, онда то није успут. И шта то значи онда? Па може да значи две ствари. Прво, Запад не даје ни пет пара за Руско -Белоруски "савез", а друго, значи да се уопште не плаши Русије. А та два заједно или значе да се Запад можда договорио са Русијом, или да је Русија јавила Западу да је откачила Белорусију. Ипак мислим да ова сазнања која Белоруси имају, треба да доведу до активирања прикључивања Белорусије Русији. Уосталом, већ помало касне, а ако ни сада не схвате шта им је чинити, онда ће Запад за пар година бити стациониран у Белорусији као и у Украјини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u