ШЕФ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ БЕЛОРУСИЈЕ: Запад спрема отворени напад на нас!

ŠEF TAJNE SLUŽBE BELORUSIJE: Zapad sprema otvoreni napad na nas!

30 jula 2021

Šef Komiteta za državnu bezbednost Belorusije Ivan Tertelj izjavio je da se na Zapadu razmatraju različite opcije za smenu vlasti u republici, a ne isključuje se ni primena vojne sile.„U zapadnim krugovima koji oblikuju politiku razmatraju se različite opcije za smenu vlasti u Belorusiji kao neophodan uslov za dostizanje geopolitičkih interesa u istočno-evropskom regionu. Ne isključuje se, između ostalog, ni primena vojne sile“, rekao je Tertelj, prenosi „Belta“.

On je skrenuo pažnju na to da je Belorusija trenutno u fazi odbijanja hibridne agresije zapadnih zemalja.

Prema njegovim rečima, neuspeli pokušaji državnog udara nakon predsedničkih izbora 2020. godine i ponovni protesti u proleće ove godine prerasli su u fazu ekonomskog uništavanja i formiranja uslova za cepanje državnog aparata u Belorusiji.

Tertelj ističe da trenutno prozapadne snage aktivno analiziraju situaciju u radničkim kolektivima velikih državnih preduzeća u Belorusiji i pokušavaju da formiraju jezgra aktivista koji bi u slučaju nepovoljnih ekonomskih uslova mogli da pokrenu masovne štrajkove.

Kako je precizirao, glavne aktivnosti se realizuju na inicijativu „Radničkog pokreta“ a izvršitelji su ekstremistička organizacija sa centrom u Varšavi i politička emigrantska struktura u Viljnusu.

Šef KGB-a je upozorio da Zapad i opozicija koja je napustila Belorusiju planiraju da pokrenu aktivnu fazu destruktivnih akcija u Belorusiji u septembru-oktobru ove godine ili u prvoj polovini sledeće, jer tada očekuju značajan pad blagostanja u zemlji zbog sankcija.

Takođe je dodao da KGB raspolaže informacijama o pripremi iz inostranstva niza terorističkih napada u Minsku, Minskoj, Grodnjenskoj i Brestskoj oblasti.

„Naručioci i izvršioci su nam poznati, rad na dokumentovanju i suzbijanju njihove kriminalne aktivnosti je u aktivnoj fazi“, precizirao je Tertelj, istakavši da iako su obaveštajne službe pojedinih zapadnih zemalja obaveštene o planovima terorista „ne preduzimaju se mere u cilju lokalizovanja njihove aktivnosti“.

Odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora. Evropska unija nije priznala izbore kao slobodne i demokratske, a takođe ni Aleksandra Lukašenka za izabranog predsednika.

Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Kanada uvele su sankcije nizu beloruskih zvaničnika, kao i preduzećima povezanim sa aktuelnim vlastima Belorusije. Kasnije su ove sankcije proširene.

KOMENTARI2 komentara

  1. Odbk says:

    Deo ste vojnog saveza sa Rusima. Zaštitiće vas. Čemu strah?

  2. Rista says:

    "Ne isključuje se...ni primena vojne sile“. Kaže Tertelj kategorički. A ako čovek sa njegovom funkcijom to kaže, onda to nije usput. I šta to znači onda? Pa može da znači dve stvari. Prvo, Zapad ne daje ni pet para za Rusko -Beloruski "savez", a drugo, znači da se uopšte ne plaši Rusije. A ta dva zajedno ili znače da se Zapad možda dogovorio sa Rusijom, ili da je Rusija javila Zapadu da je otkačila Belorusiju. Ipak mislim da ova saznanja koja Belorusi imaju, treba da dovedu do aktiviranja priključivanja Belorusije Rusiji. Uostalom, već pomalo kasne, a ako ni sada ne shvate šta im je činiti, onda će Zapad za par godina biti stacioniran u Belorusiji kao i u Ukrajini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *