ШЕФ ВОЈНОГ КОМИТЕТА НАТО: За конфронтацију са Русијом се спремамо још од 2008.

ŠEF VOJNOG KOMITETA NATO: Za konfrontaciju sa Rusijom se spremamo još od 2008.

4 oktobra 2023

ŠEF Vojnog komiteta NATO – holandski admiral Rob Bauer – priznao je da su zemlje alijanse počele da se pripremaju za konfrontaciju sa Rusijom 14 godina pre Specijalne vojne operaije u Ukrajini – još 2008. godine.

Nastupivši na Varšavskom forumu, naglasio je:«To je bilo neophodno zbog ponašanja Rusije, koja je bila partner NATO više od 15 godina, ali se onda dogodila Gruzija 2008, pa Ukrajina 2014. i 2022-ge godine“.

Prema Baueru, zapadna vojna alijansa zato od 2008. aktivno radi na promeni pristupa evropskih država povratku na principe kolektivne odbrane:

«Našu vojnu strategiju počeli smo da menjamo 2019. godine, što je dovelo do razrade detaljnih vojnih planova koji su odobreni [na Samitu šefova država i vlada NATO-a u julu] u Viljnusu».

Bauer u Varšavi nije krio: «Svrha tih planova je priprema za mogući vojni sukob sa Rusijom».

Podsetio je da je NATO već 2015. i 2016. rasporedio četiri bataljonske borbene grupe na Baltiku i u Poljskoj i da će te grupe – bude li potrebno – biti brzo transformisane u brigade.

Isti slučaj je i sa četiri takve grupe u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj koje su formirane pre početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

„Sada moramo biti uvereni da će zemlje NATO-a zaista sprovesti ono što je dogovoreno. Jer, NATO je komanda i kontrola, vežbe i standardizaciji, ali sve trupe pripadaju zemljama članicama“, zaključio je Bauer.

Prethodno je bivši zvaničnik američke vlade Gregori Viver objavio da zemlje NATO treba da pojačaju nuklearno odvraćanje kako bi se suprotstavile Rusiji. Procenio je da Rusija neće koristiti nuklearno oružje tokom specijalne operacije u Ukrajini, ali da ga u budućnosti može upotrebiti protiv alijanse.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *