ŠEFICA ITALIJANSKE DIPLOMATIJE NAREĐUJE: Srbijo, ovo ćeš morati da uradiš protiv Rusije…

ŠEFICA ITALIJANSKE DIPLOMATIJE NAREĐUJE: Srbijo, ovo ćeš morati da uradiš protiv Rusije…

28 jula 2014

mogherini-tf-lapresse-k4tC--672x351@IlSole24Ore-WebŠefica italijanske diplomatije Frederika Mogerini tražiće da Srbija jasno osudi politiku Rusije prema Ukrajini i da odustane od izgradnje “Južnog toka”

Kako saznaje “Blic”, Mogerini će od Srbije tražiti da se priključi sankcijama EU Moskvi, kao i da prilagodi zakone standardima Evropske unije, a posebno će insistirati na tome da se nivo subvencija koje se sada izdvajaju dovedu na nivo koji važi i u EU.

O kakvim se razlikama radi govori podatak da državna pomoć privredi Srbije iznosi 1,9 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), dok ta pomoć u zemljama članicama EU iznosi, u proseku, oko 0,5 odsto BDP.

Kada je u pitanju odnos prema Rusiji, od Srbije bi moglo da bude traženo da usaglasi svoju politiku s politikom EU. Prema rečima profesora međunarodnih odnosa sa FPN Predraga Simića, moglo bi da se traži ono što je, na primer, Crna Gora već uradila.

– To znači da se na prvo mesto stavljaju odnosi sa EU i Zapadom, zatim osuda svega što je Rusija uradila od Krima do rušenja malezijskog aviona, do sankcija. Ako bismo to uradili, to bi verovatno za posledicu imalo otkazivanje Putinove posete koja je zakazana za oktobar. Ako se to dogodi, nama bi mogla da predstoji jedna prilično hladna zima – priča Simić.

On kaže da ne veruje da će Srbija, koja je u poslednje vreme od sebe napravila najvećeg prijatelja Rusije od Zapada do Donjecka, to uraditi.

 

– Imali smo u poslednje vreme četiri-pet poseta ruskih zvaničnika na najvišem nivou, što je dosta podstaklo mišljenje da se Srbija vraća politici iz devedesetih. Međutim, ako je to stvarno tako, imaćemo veliki problem sa EU – kaže Simić.

Dosad je EU na svoju crnu listu stavila 87 fizičkih i 20 pravnih lica. Svima njima je do novembra ove godine zabranjen ulaz u EU, a njihova sredstva u slučaju da budu pronađena u evropskim bankama podložna su zamrzavanju, dok je evropskim kompanijama zabranjeno da posluju sa pravnim licima s liste.

EU je takođe uvela sankcije koje se odnose na ekonomski sektor, u oblasti pristupa finansijskim tržištima, prodaju oružja, energetsku tehnologiju („Gaspromov“ “Južni tok” i “Novatekov” projekat istraživanja tečnog prirodnog gasa na arktičkom poluostrvu Jamal), kao i na tehnologije koje imaju dvostruku civilnu i vojnu upotrebu.

– Teme o kojima će se razgovarati su evropski put Srbije i pristupni pregovori, pomoć u obnovi područja pogođenih poplavama, dijalog Beograda i Prištine, bilateralni odnosi, a naročito ekonomska saradnja, regionalna saradnja i strategija EU za jadransko-jonski makroregion – kazao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. On je pre nekoliko dana kazao da se Srbija pridružila odlukama EU u 10 slučajeva, a u četiri, koji se odnose na Ukrajinu, tačnije na sankcije Rusiji, nije”.

On je naglasio da Srbija nikada neće podržati narušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje članice UN, posebno jer je njoj oduzeto Kosovo “koje sada brani”.
I ministarska bez portfelja u Vladi Srbije Jadranka Joksimović kaže da posetu šefice italijanske diplomatije vidi kao zainteresovanost i podršku Italije koja je preuzela predsedavanje EU, politici proširenja, posebno zapadnog Balkana, a time i Srbije.

– Istovremeno, ovo je pokazatelj i dobrih i snažnih bilateralnh odnosa – rekla je Joksimovićeva.

Iz sankcija izuzet gas

Evropska komisija (EK) pripremila je najteže, ekonomske sankcije Rusiji, o kojima bi do srede, 30. jula, trebalo da se usaglase sve članice EU, ali iz kojih bi bio izuzet sektor gasa. Međutim, te mere bi izazvale ekonomsku recesiju u Rusiji od 1,5 odsto u ovoj i skoro pet odsto u 2015. godini, ali bi iRusija mogla da uzvrati sopstvenim sankcijama Evropi i dovede do ekonomskog rata koji bi uzdrmao i svetsku privredu.

Sankcije ne bi mogle da se odnose retroaktivno na ranije sklopljene sporazume, poput isporuke bar jednog od dva francuska vojna broda Rusiji, ali bi okolnosti sankcija uticale na izvodljivost gasovoda “Južni tok”, utoliko pre što EK traži da se ugovori Moskve i zemalja EU u tom projektu usaglase sa evropskim propisima.

Pojedini svetski mediji pitaju se kako će na ovo uzvratiti Moskva i ocenjuju da bi Vladimir Putin mogao žestoko da udari pesnicom o sto i zavede sopstvene sankcije, uključujući i isporuke gasa.

– Evropski stručnjaci i diplomate su osmislili sankcije koje ne pogađaju državne obveznice, gas i eksploataciju nafte, što je od životnog značaja za Rusiju, ali i za Evropu – navodi italijanska “Republika”.

“Treći stepen sankcija”onemogućio bi prodaju akcija i obveznica ruskih komercijalnih banaka na evropskom tržištu kapitala, njime bi bila uvedena zabrana prodaje vojne i civilne tehnologije, kao i tehnologije za energetiku, a neposredna šteta ruskoj ekonomiji se procenjuje na preko deset milijardi evra. Štetu bi, međutim, u tom slučaju, pretrpele i privrede članica EU.

(Blic)

KOMENTARI4 komentara

  1. m.trajkovic says:

    ne necemo mi narod srbije a ti gospodjo budi gazda po svojoj savesti a ne po nalogu okupatora sveta necemo mi sa vama vidim i vi ste procvetali posto ste deo evropske mafije imate oko 3000 milijardi evra duga veliki ste samo vi naredjujte u italiji a ne u srbiji netrebate nam ni za sta rusija je pametno postupila u ukraini jer nije dala raketni stit da okupator sveta postavi ziveo vladimir putin jos 100 godina

  2. buchkalo says:

    Ma ne budite glupi ljudi. Ovi supci ce potpisati sta se trazi i nabiti nas u govna do preko glave, za sad su nam nosići bili iznad mirisao se smrdljiv vazduh ali ga je bilo. A sad ko prezivi pričače a naši unuci u školi učiti kako su patriote spasile zemlju od ruske okupacije.

  3. Milena Nikšić says:

    Ma svi komentari po meni su super, dobro ste ih napisli i istinu ste rekli, gospodja iz Italije neka gleda svoju zemlju, jer ni kod njih ne cvetaju ruže hoće Severna Italija da se odvoji, i čekaju samo referendum, pametni ljudi tako rade, dotišna persona neka prvo pogleda svoje dvorište pa posle može drugeme da kaže nešto, ovako kada je i kod njih stanje katastrofa, neka ona ostavi nas na miru, sa kojim pravom ona nama naredjuje šta ćemo mi uraditi.Smestili su se u EU, pa neka ostanu tamo, a nas neka puste da mi odlučimo da li ćemo imati Južni tok ili ne, mi znamo šta to za nas znači, a oni koji su puštali iz NATO baze iz Avijana da nas bombarduju isto su krivi kao člance i sam NATO, imaju siciliju i svoje probleme , pa neka uzmu i šiptare onda neće imati vremena da se zamajavaju sa Srbijom, Dotična gospodjo dosta si pričala, a sada idi kući i pogledaj svoju zemlju, jer do juče ste i vi imali problema sa vašom vladom, a ko zna sutra šta koga čeka, a od Rusije ne može Ivica Dačić da ubedi narod niti bilo ko da uvedemo Rusiji sankcije, a Ukrajina nije naša stvar kao i Izrael i Palestina sa njima neka se dogovara EU, jer mi nismo članice EU a da li ćemo biti čisto sumnjam za 10 godina šta može sve da se desi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *