СЕКРЕТАР НАТО-А ПРИЗНАО: Руске ракете могу уништити сваки циљ у Европи! Требамо више новца!

SEKRETAR NATO-A PRIZNAO: Ruske rakete mogu uništiti svaki cilj u Evropi! Trebamo više novca!

13 juna 2020

U intervjuu, kojega je dao za nemački Di Velt, glavni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg između ostaloga je izjavio kako ruske rakete srednjeg dometa s nuklearnim bojevim glavama mogu uništiti bilo koji cilj u Evropi.

„Pretnje i izazovi u sferi sigurnosti, koji su postojali pre krize, u vreme pandemije se nisu smanjili, suprotno, povećali su se. Mi ne vidimo neposrednu opasnost od Rusije za bilo koga od naših saveznika, između ostalih i za Nemačku. Ali vidimo kako Rusija uspešno investira u modernizaciju oružanih snaga. To i rakete srednjeg dometa s nuklearnim bojevim glavama, poput 9M729, koje mogu uništiti bilo koji cilj u Evropi. Te rakete je teško uočiti, vreme upozorenja o njihovom približavanju je vrlo kratko. One mogu doleteti do evropskih glavnih gradova, tako i do Berlina“, rekao je Stoltenberg.Izjavio je kako Rusija poseduje moćno oružje, u koje se ubrajaju i „rakete velikoga dometa, rakete vazdušnog baziranja, dronovi, snažno sajber-oružje, a takođe i nova vojna doktrina. „Rusija je aktivna na Arktiku, jača svoju nazočnost u bazenu Sredozemnog mora, njezina vojska stoji neposredno na spoljnim grnicama NATO-a. Zato ćemo u budućnosti morati izdvajati novce za zastrašivanje i odbranu“, kazao je šef NATO saveza za nemačku agenciju.

Očito, NATO savezu novca nikada dosta. Da bi ga se dobilo u još većim količinama države članice moraju osetiti stvarnu potrebu za dodatna ulaganja u odbrambenu sferu, a to se najbolje postiže kroz širenje straha od drugih. Naravno, Rusija je za to idealna „poluga“ iako su Stoltenbergova objašnjenja pomalo čudna. S jedne strne navodi kako se „ne vidi neposredna opasnost od Rusije“ za bilo koju državu EU, a s druge strane upozorava kako ona raketama može dosegnuti sve evropske ciljeve. Pritom naglašava kako Rusija drži vojsku na spoljnim granicama NATO-a, a NATO se sam raširio do njezinih granica. Drugim riječima, Stoltenberg Rusiji zamera što drži vojsku na svom teritoriju, ali je zabrinut i činjenicom da ona modernizuje svoje oružane snege, kao da to ne rade i sve druge, ne samo ključne zemlje sveta. Na kraju krajeva i Rusija se boji NATO saveza, kao što se i ovaj boji nje, i brine se za vlastitu odbranu. Na taj način obostrani strah potiče trku u naoružanju, kako je to bilo i u vreme hladnog rata u prošlom stoleću kada je nasuprot NATO savezu stajao SSSR.

Čitav smisao Stoltenbergovih reči svodi se isključivo na traženje dodatnih novčanih sredstava, pre svega od Nemačke kojoj je Tramp nedavno zapretio smanjenjem broja američkih vojnika na njenoj teritoriji, pri čemu Amerikanci jačaju svoje efektive u susednoj Poljskoj.

(geopolitika.news)

KOMENTARI2 komentara

  1. garo says:

    Ruske rakete mogu uništiti svaki cilj u Evropi! Trebamo više novca! Ne, vec manje da jedete gofna.

  2. Archelay says:

    Kako vreme prolazi tako NATO ide u istoriju tako da onaj koji je destkovao Srbiju nestao a Srbija nece imati subjekta koji ce odgovarati pred medzunarodnom sudu pravde.Drugim recima,pojeo vuk magarca.Jedino sto ostaje,ostaju zemlje koji su ucestvovali u tom piru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *