СЕКС И УЦЕНЕ: Нови скандал тресе Ватикан!

SEKS I UCENE: Novi skandal trese Vatikan!

7 decembra 2015

POPE-ALLSAINTSKada je papa Franja 2013. godine imenovao savetnike sa strane da rasvetle unutrašnji život Vatikana, nadao se da će zavesti red u organizaciju ogrezlu u korupciju i intrige.

Mnogi veruju da su neprijatne vesti koje su procurile u javnost i rezultirale objavljivanjem hiljada tajnih pisama doprinele da papa Benedikt XVI ranije te godine podnese ostavku, što je presedan u istoriji.

Novi papa Franja suočen je sa sličnim skandalom, ali ovoga puta su u igri i optužbe za seks i ucene, a u središtu skandala su upravo savetnici koje je sam imenovao.

U ponedeljak će u Vatikanu biti nastavljeno suđenje petoro osumnjičenih, uključujući i Frančesku Imakolatu Šauki, stručnjaka za odnose sa javnošću i jedinu ženu u papinoj komisiji.

Među ostalom četvoricom su i Đanluiđi Nuci, novinar čija je knjiga o papskim tajnama izazvala prvi “Vatiliks” skandal, i španski sveštenik Lusio Valjeho Balda.

Proces je zasnovan na tvrdnjama da su Balda, Šauki i još jedan tužitelj otkrili poverljiva dokumenta u vezi sa finansijama Vatikana Nuciju i još jednom novinaru, kome se takođe sudi.

Detalji dokumenata procurelih u javnost su, za Vatikan, koji je opterećen skandalima, prilično benigni, i odnose se na optužbe za rasipništvo i iznajmljivanje stanova privilegovanim stanarima po cenama ispod tržišne.

Novinari su optuženi da su nezakonitim sredstva došli do dokumenata, dok se Šaki, Balda i peti optuženi terete za osnivanje “organizovanog kriminalnog udruženja” radi kršenja poverljivosti.

Rizici koji nosi suđenje su narušavanje papinog ugleda zbog otvaranja vrata Vatikana radi veće kontrole spolja. “Vremenom … utisak o nastojanju da se kazne novinari zbog legitimne profesionalne aktivnosti mogao bi da ima negativne posledice na izveštavanje o papi i Vatikanu”, istakao je Džon Alen, dopisnik veteran iz Vatikana.


Osim toga, opasnost da odgovorni budu osuđeni na duge kazne zatvora – čak osam godina – nije recept za poboljšanje odnosa sa medijima.

Ono što je, međutim, privuklo pažnju javnosti jeste erupcija vrućih optužbi. Balda, koji je u pritvoru od početka novembra, tvrdi da je zbog Šaukijeve bio prisiljen da zgreši i prekrši poverljivost Vatikana, kao i da ga je ona zavela kada su odseli u jednom hotelu u Firenci. Pošto je odbio da nastavi avanturu, ona je navodno “pobesnela”.

Šaukijeva, međutim, poriče da je spavala sa sveštenikom. “Da sam htela da prevarim muža, ne bih to uradila sa starim sveštenikom”, rekla je ona.

Skandal se sada dodatno proširio, pa je Šaukijeva pod istragom zato što je navodno pokušala da ucenjuje Paola Berluskonija, brata Silvija Berluskonija i vlasnika lista “Đornale”. Ona je navodno pretila da će otkriti detalje o tajnim bankovnim računama braće u Banci Vatikana, ukoliko list nastavi da objavljuje negativne vesti o njoj.

Braća Berluskoni poriču da takvi računi postoje, a Frančeska Šauki negira da je počinila bilo kakav prestup.

Blic

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *