СЕКС И УЦЕНЕ: Нови скандал тресе Ватикан!

СЕКС И УЦЕНЕ: Нови скандал тресе Ватикан!

7 децембра 2015

POPE-ALLSAINTSКада је папа Фрања 2013. године именовао саветнике са стране да расветле унутрашњи живот Ватикана, надао се да ће завести ред у организацију огрезлу у корупцију и интриге.

Многи верују да су непријатне вести које су процуриле у јавност и резултирале објављивањем хиљада тајних писама допринеле да папа Бенедикт XВИ раније те године поднесе оставку, што је преседан у историји.

Нови папа Фрања суочен је са сличним скандалом, али овога пута су у игри и оптужбе за секс и уцене, а у средишту скандала су управо саветници које је сам именовао.

У понедељак ће у Ватикану бити настављено суђење петоро осумњичених, укључујући и Франческу Имаколату Шауки, стручњака за односе са јавношћу и једину жену у папиној комисији.

Међу осталом четворицом су и Ђанлуиђи Нуци, новинар чија је књига о папским тајнама изазвала први “Ватиликс” скандал, и шпански свештеник Лусио Ваљехо Балда.

Процес је заснован на тврдњама да су Балда, Шауки и још један тужитељ открили поверљива документа у вези са финансијама Ватикана Нуцију и још једном новинару, коме се такође суди.

Детаљи докумената процурелих у јавност су, за Ватикан, који је оптерећен скандалима, прилично бенигни, и односе се на оптужбе за расипништво и изнајмљивање станова привилегованим станарима по ценама испод тржишне.

Новинари су оптужени да су незаконитим средства дошли до докумената, док се Шаки, Балда и пети оптужени терете за оснивање “организованог криминалног удружења” ради кршења поверљивости.

Ризици који носи суђење су нарушавање папиног угледа због отварања врата Ватикана ради веће контроле споља. “Временом … утисак о настојању да се казне новинари због легитимне професионалне активности могао би да има негативне последице на извештавање о папи и Ватикану”, истакао је Џон Ален, дописник ветеран из Ватикана.


Осим тога, опасност да одговорни буду осуђени на дуге казне затвора – чак осам година – није рецепт за побољшање односа са медијима.

Оно што је, међутим, привукло пажњу јавности јесте ерупција врућих оптужби. Балда, који је у притвору од почетка новембра, тврди да је због Шаукијеве био присиљен да згреши и прекрши поверљивост Ватикана, као и да га је она завела када су одсели у једном хотелу у Фиренци. Пошто је одбио да настави авантуру, она је наводно “побеснела”.

Шаукијева, међутим, пориче да је спавала са свештеником. “Да сам хтела да преварим мужа, не бих то урадила са старим свештеником”, рекла је она.

Скандал се сада додатно проширио, па је Шаукијева под истрагом зато што је наводно покушала да уцењује Паола Берлусконија, брата Силвија Берлусконија и власника листа “Ђорнале”. Она је наводно претила да ће открити детаље о тајним банковним рачунама браће у Банци Ватикана, уколико лист настави да објављује негативне вести о њој.

Браћа Берлускони поричу да такви рачуни постоје, а Франческа Шауки негира да је починила било какав преступ.

Блиц

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u