Seksualno vaspitanje u srednjim školama

Seksualno vaspitanje u srednjim školama

13 juna 2013

elektrotehnicka-skola-novi-sadSeksu školskim toaletima, snimanje polnog odnosa mobilnim telefonom za vreme odmora, pa i trudne maloletnice u školskim klupama alarmiraju javnost. Veruje se da bi tu moglo da pomogne seksualno obrazovanje pa će od jeseni to postati predmet u deset srednjih škola u Vojvodini.

U pitanju je pilot-projekat „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ za srednjoškolce u drugom razredu. Istraživanje pokazuje da postoji (ne)znanje srednjoškolaca o seksu.

– Od 27 pitanja na testu, učenici, u proseku, znaju odgovore na devet, a nijedan nije znao više od 22 odgovora – kaže, za „Novosti“, šef Odeljenja za zdravstveno vaspitanje Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Snežana Ukropina. – Ne znaju da kondom štiti i od trudnoće i od infekcija, ali je svaki deseti učenik već seksualno aktivan. Ne znaju šta su polno prenosive bolesti, menstrualni ciklus, veruju da abortus nije rizičan…

Svaki osmi đak koji je seksualno aktivan priznao je da je makar jednom imao seksualni odnos protiv svoje volje. Kao razlog naveli su dejstvo alkohola i pritisak partnera. Na pitanje šta koriste kao zaštitu, najveći procenat odgovora je bio „kondom“, pa „ništa“, pa „pilula za jutro posle“.

Seksolog Savo Bojović kaže da bi predmet bio dobrodošao i u osnovnim školama, kad hormoni počinju da „luduju“.

– Iako u ranim godinama nemaju nagonsku potrebu da budu seksualno aktivni, imaju nagon za istraživanjem seksualnosti – kaže Bojović. – Počinju da se igraju, da spoznaju uživanje. Baš tada im je potrebna edukacija. Time bi se svelo na minimum nastrano i perverzno ponašanje koje je sve izraženije.

Šef Odeljenja za suzbijanje maloletničke delinkvencije u PU „Novi Sad“ Nenad Erdeljan, rekao je za naš list da je 2010. prijavljen prvi slučaj snimanja seksualnog odnosa u svlačionici škole, koji je mobilnim telefonom poslat ostalim đacima:

– Tu ima disciplinske odgovornosti škole, inspekcije, pa i samih učenika, ali policiji prijave zbog seksa u školi ne stižu često.

ANKETA – ŠTA MISLITE O UVOĐENJU SEKSUALNOG OBRAZOVANJA U ŠKOLE?

Rade STOJKOVIĆ (17), učenik:

Uvođenje ovog predmeta u škole dovešće do povećanja svesti. Mladi ljudi neće uništavati svoje živote već sa 15-16 godina.

Aleksandar VASIN (17), učenik:

Gledajući neke primere iz svog sela, ja sam za. Dve devojke su zatrudnele već sa 14-15 godina. Još bolje da se predmet uvede u osnovnoj školi.

Svetlana VUJIĆ (37), roditelj:

Mislim da seksualno vaspitanje treba uvesti već od petog razreda osnovne. Ja sa svojom decom pričam na tu temu, iako su u četvrtom razredu.

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Lubrikanti says:

    Čudno je da u današnje vreme kada se mnoge informacije o seksualnim odnosima mogu pročitati na internetu deca znaju odgovor samo na toliko pitanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *