Seljaku penzija nije dovoljna ni da plati struju

Seljaku penzija nije dovoljna ni da plati struju

3 novembra 2014

traktor-njiva-oranica-setva-1335776970-156006Niske penzije sa kojima ne mogu često da plate ni račun za struju, najverovatnije su jedan od razloga zbog koga se broj poljoprivrednika koji sami sebi uplaćuju doprinose smanjio u poslednjih dvadesetak godina za više od tri puta. Ako se ima u vidu da je njihova prosečna penzija u julu ove godine iznosila oko 10.600 dinara, onda je jasno zašto interesovanje opada.

Prema podacima PIO fonda na paorskom spisku onih sa najnižim primanjima u Srbiji je i 3.710 poljoprivrednih penzionera koji primaju svega po 5.000 dinara mesečno.

– Svega 68 zemljoradnika mesečno primi 62.380 dinara, što je najveći iznos u ovoj delatnosti – kažu u Penzijskom fondu. – Prema našoj statistici za jun 2014. godine, u Srbiji je bilo prijavljeno 155.720 poljoprivrednika koji sebi uplaćuju doprinose i to u centralnoj Srbiji 114.564, u Vojvodini 41.137 i u Kosovskoj Mitrovici 19. Pre 14 godina bilo ih je oko pola miliona.

Izmene i dopune zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji stupa na snagu 1. januara 2015. godine donose novine i za buduće poljoprivredne penzionere. Umesto da svi članovi gazdinstva uplaćuju doprinose, sada će to činiti samo jedan, a važiće za sve.

– Vraćena je odredba iz 2003. godine prema kojoj je obavezno bio osiguran samo jedan član gazdinstva, a ostali po želji, ako podnesu zahtev – objašnjavaju u PIO.

Prema zakonu, poljoprivrednici su oni koji se bave poljoprivredom, članovi su domaćinstva poljoprivrednika ili mešovitog domaćinstva, ukoliko nisu osiguranici kao zaposleni, u samostalnim delatnostima, korisnici penzija ili na školovanju.

PROSEČNO RADE DVE DECENIJE

Prosečan ratar u Srbiji radio je nešto više od dve decenije pre nego što je zaslužio penziju. S druge strane, činovnici, državni službenici, radnici u administraciji i javnom sektoru, u proseku su platu primali 36 godina, nakon čega su odlučili da napuste radno mesto.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *