СЕНАТ ИЗГЛАСАО УСКРАЋИВАЊЕ ТРАМПОВИХ ВОЈНИХ ОВЛАШЋЕЊА! Међутим, Доналд има кеца у рукаву

SENAT IZGLASAO USKRAĆIVANJE TRAMPOVIH VOJNIH OVLAŠĆENJA! Međutim, Donald ima keca u rukavu

31 januara 2020

Predstavnički dom izglasao je da ograniči predsedniku Donaldu Trampu mogućnost da pokrene napad na Iran, a raspravljaće i o poništenju člana iz 2002. koji predsedniku daje široka ovlašćenja u Iraku.

Prvi zakon koji će blokirati Trampa da koristi savezna sredstva za neovlašćeno korišćenje vojne sile protiv irana izglasan je velikom većinom 228 prema 175.Ovo se desilo samo dve nedelje nakon što je Predstavnički dom izglasao rezoluciju kojom se ograničavaju Trampova odobrenja o korišćenju vojske za pokretanje konflikta.

Rezolucija nije izneta pred Senat za odobrenje. Ona je napisana samo da bi se jasno stavilo do znanja koji je stav Predstavničkog doma.

Drugi zakon biće o povlačenju ovlašćenja iz 2002 o autorizaciji vojnih snaga protiv Iraka, zakon koji je dopustio Džordžu Bušu da pokrene rat protiv Sadama huseina, i koji je korišćen nadalje za akcije po Bliskom istoku.

Predstavnički dom je pokrenuo debatu o povlačenju ovog zakona odmah nakon što je uspešno izglasao ovaj o Iranu.

Čak i ako oba zakona budu izglasana u Predstavničkom domu koji kontrolišu demokrate, najverovatnije neće moći da prođu glasanje u Senatu u kojoj republikanci predstavljaju većinu.

U slučaju da nekako prođu Gornji dom, Tramp bi najverovatnije stavio veto na njih.

U sredu, Tramp je optužio demokrate da koriste ove zakone kako bi „otežali predsedniku da brani Ameriku, i da se zalažu za Iran“.

Oba zakona su uzeta u razmatranje nakon američkog ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija, kojeg su ranije ovog meseca ubili koristeći dron u Bagdadu.

Trampova administracija se pozvala na zakon o autorizaciji vojnih snaga da opravda napad, ali nakon što je Iran odgovorio raketnim napadom na američke baze i Iraku, demokratski zakonodavci predstavili su nacrt zakona kojim će sprečiti Trampa da započne sveopšti rat protiv Islamske republike.Međutim, Tramp nije reagovao ishitreno i tenzije između Amerike i Irana su se smirili u poslednjih par nedelja. Bez obzira na to, demokrate su požurile sa zakonima kako bi ograničili Trampa da koristi vojnu silu.

U slučaju da se Predstavnički dom i Senat usaglase i povuku ovlašćenje iz 2002. godine, ostaće zakon iz 2001. godine.

Ispisan nakon terorističkog napada na „kule bliznakinje“, zakon iz 2001. i dalje pruža Trampu mogućnost da započne rat svetskih razmera, potrebno je samo da optuži nekog da je „planirao, dozvolio, ili pomagao“ napad na Svetski trgovinski centar u Americi.

Od kako je izglasan, na ovaj zakon su se pozvali 41 put i zbog njega je dozvoljen napad na 19 zemalja, uključujući Irak, Avganistan, Siriju i Jemen – bez objave rata od strane Kongresa.

(RT)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    „Predstavnički Dom“. Smejurija. „uskraćivanje Trampovih ovlašćenja“. Kao, Tramp ima ovlašćenja, a Predstavnički Dom mu uskraćuje ovlašćenja. ……………Ja kao poznavalac ovlašćenja koje ima Judeopredstavnički dom, smatram da je taj Dom u pravu. Takođe smatram, da im Tramp treba za uzvrat dati jedan solidan Opičment. (Predstavničkom Domusu). ……………I treba se boriti protiv negiranja holokausta, naravno. To smo mogli da čujemo u Jerusalimu na dan Svetog Save 27. januara, ali medijumi nisu hteli da objave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *