СЕНИОР КАРТИЦЕ су ДИСКРИМИНАЦИЈА многих пензионера и најсиромашнијих житеља Србије

SENIOR KARTICE su DISKRIMINACIJA mnogih penzionera i najsiromašnijih žitelja Srbije

15 novembra 2018

Piše: Miloš Kordić

Šta znači senior kartica? Ko je nju smislio? Zbog čega? Zbog čega na nju imaju pravo samo pojedini penzioneri? I zbog čega se ona u Srbiji naziva „senior“? Ima li i srpski jezik svoju reč za tu reč engleskog jezika? I tako dalje.

Senior, tako se piše, a izgovara se – si:nje, s tim da se se ovo „e“ kad se zapisuje izgovorena reč piše obrnuto i okrenuto prema unutra. Što danas deca, mladi i mnogi u Srbiji veoma dobro znaju. Izuzimajući žitelje onih zemalja kojima je engleski drugi jezik, u Srbiji se, računajući evropske zemlje, govori u velikom procentu izuzetno pravilno engleski jezik. Dakle, senior znači stariji. U Americi se tako najčešće naziva učenik završnog razreda, kao i student poslednje godine studija. Nekad su sportski klubovi u mnogim krajevima Jugoslavije imali isključivo „seniore“ i „juniore“ kao takmičarske ekipe. Kasnije su došli „pioniri“, a u najnovije vreme „petlići“, pa rođeni ove ili one godine itd.A onda je u Srbiji iznenada uvedena „senior kartica“. Najpre u tri grada, pa je to počelo da se širi… Ali samo za penzionere. Oni su mogli da odu u mesnu zajednicu ili na neko od mesta gde su se izdavale te kartice, da ih podignu i da s njima kupuju u za to određenim prodavnicama, robnim kućama, marketima, supermarketima… sa za penzionere ipak značajnim popustom.

Senior karticu uvele su državne vlasti. Otkud je stigla i ko se toga prvi setio, nisam uspeo da saznam. U Srbiji se ta radnja, sasvim sigurno, nije dogodila. A zbog čega se pojavila? I kada? Pojavila se pred jedne od izbora. A zbog čega – ko je iole pri zdravoj pameti može da zaključi.

Kako su penzioneri i inače postali najdoslednija i najodanija biračka snaga Srpske napredne stranke i u znatno manjem procentu Sosijalističke partije Srbije, oni su nagrađeni. Oni su stimulisani. Oni su postali posebna briga vlasti. Oni uživaju popuste. I oni među njima kojima je „zaposednut“ procenat na iznos viši od 25.000 dinara penzije.

Ali, senior karticom nisu obuhvaćeni svi stariji, barem u početku nisu bili, u zemlji Srbiji. Iako je zemlja Srbija sve starija. Posebno po obodima, uz granice. U polupustim i gotovo pustim selima u kojima žive i preživljavaju stari i najstariji koji nisu penzioneri, o kojima malo ko brine. Oni ne mogu da odu po okvire za naočari s popustom, oni ne mogu da dođu u neku od prodavnica da kupe obuću na popust, oni ne mogu… oni ne mogu… A o porodicama koje nemaju bilo kakvih prihoda da se ne priča.

I ako ste penzioner sa senior karticom, može se dogoditi da vam pred izbore pokucaju na vrata ili vas se nazove telefonom pa vam se daruje koja flaša ulja, koji kilogram šećera, brašna, malo kafe i bogzna čega još.

Onima koji nisu „seniori“ – ništa od toga.

I po čemu je moja penzionerska malenkost vrednija od penzionera u Babušnici, Srpskoj Crnji, Bajinoj Bašti, Kuršumliji, Lešnici, Bogatiću, Neštinu… Ne, nisam otišao i uzeo senior karticu. I nikad nisam pomislio da zamerim onima koji to učinili. Što ne bi?! Zaslužili su! To zaista najozbiljnije mislim.

Ali, oni koji su ih smislili i koji su ih putem pravih radnih akcija delili, pozivali da se dođe po njih… zar ne misle oni da je to čista diskriminacija jednog broja penzionera, pa i jednog broja najsiromašnijih mladih i mlađih građana, a posebno među čitavom starom i sasvim staračkom populacijom u ovoj zemlji?

Da, otvoreno govoreći, radi se o diskriminaciji. Trebalo bi da se ode u Rsovce (na Staroj planini), u Crnu Travu, u Selenču (u Bačkoj), u Šipče (na Pešteru)… Pa da se tu vidi kako se živi, kako se stari i „senioriše“.

„Seniori“ su ovoj zemlji sve stariji, odlaze, a „juniora“ po tim i bezbrojnim njima sličnim mestima po Srbiji ni za lek.

Dokle, gospodo seniori i ono malo juniora u klupama Narodne skupštine Srbije? Dokle?

(INTERMAGAZIN)

KOMENTARI11 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ja bih penzionerima sve BUKVALNO SVE ukinuo! Oni su rak-rana srbskog društva! Manito raslo,ludo staralo!

 2. SLAVKO-KNIN says:

  Ove kartice su najveca ludorija.Evo sad kad budem isa kupovati posjeke na stocnu pijacu.Onaj sta prodava posjeke nece mi traziti karticu da mu platim vec ce traziti kes novce i to Evre.Dakle totalno je manjito bar za moj pojam uvoditi kartice ki platezno sredstvo.Da se ja pitam ja bi ukinijo te kartice.Tako da se placanje vrati na kes novce.Meni licno ne odgovaraju te kartice evo na primjer ja neznam rukovati sa onijem aparatom dje stoje novci pred bankom.Znam iljadu posto kad bi poco koristiti taj aparat da bi nesta pogrjesijo a novce iznjega nebi izvadijo.Dakle kartice se moraju ukiniti zbog ovakije ljudi ki sta sam ja koji neznaju rukovati aparatima u kojim stoje novci.Dakle STOP DIGITALIZACIJI I MODERNIZACIJI.Njesmo mi svi rodjeni u Parizu i Njujorku pa da znamo satim rukovati.Ima nas koji smo rodjeni po selima i koji se njesmo nikad susretali sa takom tehnikom.

  • Posmatrac says:

   Pa zato je ti nijesi ni dobijo.

 3. Jovo Veselinovic says:

  penzijoneri drzi te se palme i crvene ruke nema bre zime za vas

 4. Simon Saivil says:

  Ne ulazeci u to ko je, a ko nije senior u Srbiji da se pozabavim tim deminutiovom "kartica." Po cemu je kartica a ne karta. Citav concept je preuzet sa Zapada, kad su pocele da se pojavljuju kreditne karte (credit cards.) Format (velicina) tih karata je standardizovan tako da se lako stavlja u, i vade iz novcanika, i svi te karte zovu card(s). Zasto ste vi Srblji opsjednuti deminutivima? Znaci kreditna karta po svojoj prirodi je velicine table na zidu u osnovnoj skoli, pa je stoga ona koja vam je u novcaniku mala kopija te velike - dakle kartica. Dajte, keve vam, prestanite vec jednom s tim. Zovite stvari njihovim pravim imenom: kava je kava, a ne kafica; kreditne karte, i sve druge karte tog formata, su karte, a ne kartice; velik, razbacan covjek je ljudeskara a ne balvan. Jeste razumeli!?

  • doktrina soka says:

   DEMINUTIV,BRAVO!

  • SLAVKO-KNIN says:

   Kodmene u Dalmaciji se kaze Kavurina za kavu a more i samo kava zavisi sta je kome lakse preko usta prevaliti.U mojoj kuci sevuglavnom koristijo naziv kavurina.Znaci kad ti neko dodje ukucu pitas ga os popiti kavurinu.Za velikog krupnog i precerano visokog cojeka imaju tri naziva Beslemina,Magarcina i Mrledina. Sva tri naziva imaju isto znacenje.

   • sima says:

    Jeste, a kod mene u Beogradu se kaze MEGA-SMARACINA i to za ove provokatore sto troluju po internetu...

 5. ostrogorski says:

  Setih se, tek tako, onih talijanskih penzija iz 1980-90. godine, za sve pripadnike talijanske vojske iz Istre i Južnoprimorske pokrajine Slovenije, koje su do 1945.godine pripadale Italiji.

 6. Budi Bog s nama says:

  Kada bude trebalo AV će nam davati i sendvič preko kartice, a karticu ako budemo dobri.

  • Simon Saivil says:

   Cekajte, kako to sad opet kartica? Pa jesmo se dogovorili da je od juce samo karta? Boga vise nema, njive ce se orati karakterom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *