СЕНИОР КАРТИЦЕ су ДИСКРИМИНАЦИЈА многих пензионера и најсиромашнијих житеља Србије

СЕНИОР КАРТИЦЕ су ДИСКРИМИНАЦИЈА многих пензионера и најсиромашнијих житеља Србије

15 новембра 2018

Пише: Милош Кордић

Шта значи сениор картица? Ко је њу смислио? Због чега? Због чега на њу имају право само поједини пензионери? И због чега се она у Србији назива „сениор“? Има ли и српски језик своју реч за ту реч енглеског језика? И тако даље.

Senior, тако се пише, а изговара се – si:nje, с тим да се се ово „е“ кад се записује изговорена реч пише обрнуто и окренуто према унутра. Што данас деца, млади и многи у Србији веома добро знају. Изузимајући житеље оних земаља којима је енглески други језик, у Србији се, рачунајући европске земље, говори у великом проценту изузетно правилно енглески језик. Дакле, senior значи старији. У Америци се тако најчешће назива ученик завршног разреда, као и студент последње године студија. Некад су спортски клубови у многим крајевима Југославије имали искључиво „сениоре“ и „јуниоре“ као такмичарске екипе. Касније су дошли „пионири“, а у најновије време „петлићи“, па рођени ове или оне године итд.А онда је у Србији изненада уведена „сениор картица“. Најпре у три града, па је то почело да се шири… Али само за пензионере. Они су могли да оду у месну заједницу или на неко од места где су се издавале те картице, да их подигну и да с њима купују у за то одређеним продавницама, робним кућама, маркетима, супермаркетима… са за пензионере ипак значајним попустом.

Сениор картицу увеле су државне власти. Откуд је стигла и ко се тога први сетио, нисам успео да сазнам. У Србији се та радња, сасвим сигурно, није догодила. А због чега се појавила? И када? Појавила се пред једне од избора. А због чега – ко је иоле при здравој памети може да закључи.

Како су пензионери и иначе постали најдоследнија и најоданија бирачка снага Српске напредне странке и у знатно мањем проценту Сосијалистичке партије Србије, они су награђени. Они су стимулисани. Они су постали посебна брига власти. Они уживају попусте. И они међу њима којима је „запоседнут“ проценат на износ виши од 25.000 динара пензије.

Али, сениор картицом нису обухваћени сви старији, барем у почетку нису били, у земљи Србији. Иако је земља Србија све старија. Посебно по ободима, уз границе. У полупустим и готово пустим селима у којима живе и преживљавају стари и најстарији који нису пензионери, о којима мало ко брине. Они не могу да оду по оквире за наочари с попустом, они не могу да дођу у неку од продавница да купе обућу на попуст, они не могу… они не могу… А о породицама које немају било каквих прихода да се не прича.

И ако сте пензионер са сениор картицом, може се догодити да вам пред изборе покуцају на врата или вас се назове телефоном па вам се дарује која флаша уља, који килограм шећера, брашна, мало кафе и богзна чега још.

Онима који нису „сениори“ – ништа од тога.

И по чему је моја пензионерска маленкост вреднија од пензионера у Бабушници, Српској Црњи, Бајиној Башти, Куршумлији, Лешници, Богатићу, Нештину… Не, нисам отишао и узео сениор картицу. И никад нисам помислио да замерим онима који то учинили. Што не би?! Заслужили су! То заиста најозбиљније мислим.

Али, они који су их смислили и који су их путем правих радних акција делили, позивали да се дође по њих… зар не мисле они да је то чиста дискриминација једног броја пензионера, па и једног броја најсиромашнијих младих и млађих грађана, а посебно међу читавом старом и сасвим старачком популацијом у овој земљи?

Да, отворено говорећи, ради се о дискриминацији. Требало би да се оде у Рсовце (на Старој планини), у Црну Траву, у Селенчу (у Бачкој), у Шипче (на Пештеру)… Па да се ту види како се живи, како се стари и „сениорише“.

„Сениори“ су овој земљи све старији, одлазе, а „јуниора“ по тим и безбројним њима сличним местима по Србији ни за лек.

Докле, господо сениори и оно мало јуниора у клупама Народне скупштине Србије? Докле?

(ИНТЕРМАГАЗИН)

KOMENTARI11 коментара

 1. Velika Metla says:

  Ја бих пензионерима све БУКВАЛНО СВЕ укинуо! Они су рак-рана србског друштва! Манито расло,лудо старало!

 2. SLAVKO-KNIN says:

  Ove kartice su najveca ludorija.Evo sad kad budem isa kupovati posjeke na stocnu pijacu.Onaj sta prodava posjeke nece mi traziti karticu da mu platim vec ce traziti kes novce i to Evre.Dakle totalno je manjito bar za moj pojam uvoditi kartice ki platezno sredstvo.Da se ja pitam ja bi ukinijo te kartice.Tako da se placanje vrati na kes novce.Meni licno ne odgovaraju te kartice evo na primjer ja neznam rukovati sa onijem aparatom dje stoje novci pred bankom.Znam iljadu posto kad bi poco koristiti taj aparat da bi nesta pogrjesijo a novce iznjega nebi izvadijo.Dakle kartice se moraju ukiniti zbog ovakije ljudi ki sta sam ja koji neznaju rukovati aparatima u kojim stoje novci.Dakle STOP DIGITALIZACIJI I MODERNIZACIJI.Njesmo mi svi rodjeni u Parizu i Njujorku pa da znamo satim rukovati.Ima nas koji smo rodjeni po selima i koji se njesmo nikad susretali sa takom tehnikom.

  • Posmatrac says:

   Pa zato je ti nijesi ni dobijo.

 3. Jovo Veselinovic says:

  penzijoneri drzi te se palme i crvene ruke nema bre zime za vas

 4. Simon Saivil says:

  Ne ulazeci u to ko je, a ko nije senior u Srbiji da se pozabavim tim deminutiovom "kartica." Po cemu je kartica a ne karta. Citav concept je preuzet sa Zapada, kad su pocele da se pojavljuju kreditne karte (credit cards.) Format (velicina) tih karata je standardizovan tako da se lako stavlja u, i vade iz novcanika, i svi te karte zovu card(s). Zasto ste vi Srblji opsjednuti deminutivima? Znaci kreditna karta po svojoj prirodi je velicine table na zidu u osnovnoj skoli, pa je stoga ona koja vam je u novcaniku mala kopija te velike - dakle kartica. Dajte, keve vam, prestanite vec jednom s tim. Zovite stvari njihovim pravim imenom: kava je kava, a ne kafica; kreditne karte, i sve druge karte tog formata, su karte, a ne kartice; velik, razbacan covjek je ljudeskara a ne balvan. Jeste razumeli!?

  • SLAVKO-KNIN says:

   Kodmene u Dalmaciji se kaze Kavurina za kavu a more i samo kava zavisi sta je kome lakse preko usta prevaliti.U mojoj kuci sevuglavnom koristijo naziv kavurina.Znaci kad ti neko dodje ukucu pitas ga os popiti kavurinu.Za velikog krupnog i precerano visokog cojeka imaju tri naziva Beslemina,Magarcina i Mrledina. Sva tri naziva imaju isto znacenje.

   • sima says:

    Jeste, a kod mene u Beogradu se kaze MEGA-SMARACINA i to za ove provokatore sto troluju po internetu...

 5. ostrogorski says:

  Сетих се, тек тако, оних талијанских пензија из 1980-90. године, за све припаднике талијанске војске из Истре и Јужноприморске покрајине Словеније, које су до 1945.године припадале Италији.

 6. Budi Bog s nama says:

  Kada bude trebalo AV će nam davati i sendvič preko kartice, a karticu ako budemo dobri.

  • Simon Saivil says:

   Cekajte, kako to sad opet kartica? Pa jesmo se dogovorili da je od juce samo karta? Boga vise nema, njive ce se orati karakterom!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u