СЕНЗАЦИЈА: Откривена сусптанца која за 48 сати натера ћелије рака на самоуништење

СЕНЗАЦИЈА: Откривена сусптанца која за 48 сати натера ћелије рака на самоуништење

16 децембра 2017

Прошло је 60 година од открића ЦоQ10, супстанце попут витамина коју је први идентификовао научник Фредерик Крејн, добитник Нобелове награде. ЦоQ10 се тренутно користи за лечење срчаних обољења, а може имати чак и више терапеутских погодности – нарочито код пацијената са раком.

Једна обећавајућа студија показује да овај нутријент узрокује самоуништење ћелија рака пре него што се оне умноже – што доводи до наде да се може користити као важна интегративна терапија за пацијенте са раком.

Коензим Q10 (ЦоQ10) који подржава многе неопходне биохемијске реакције – такође се зове “убихинон“ или коензим Q10.

Истраживачи су открили да је ЦоQ10 кључан у производњи аденозин трифосфата, “енергетског молекула“ (АТП). Поред тога, то је снажан антиоксидант који подстиче имунолошко здравље и енергију.

Али ЦоQ10 може имати још важнију функцију. Истраживачи извештавају да је неконтролисана репликација карактеристика ћелија рака резултат изгубљеног капацитета ћелија да одговоре на програмирану ћелијску смрт, или апоптозу. Узбудљива студија показује да ЦоQ10 враћа ову способност – модулирајући протеин који првенствено узрокује отпорност на ћелијску смрт.

Да би спровели студију, истраживачи са Универзитета у Мајамију су додали ЦоQ10 ћелијама рака простате, и открили инхибицију у расту за 70 одсто током 48 сати, заједно са променом анти-апоптотског протеина бцл-2. Додавање ЦоQ10 ћелијама рака дојке је такође инибирало пролиферацију, без оштећења здравих ћелија.

Тим је приметио да је третирање ћелија меланома са ЦоQ10 резултирао смрћу свих ћелија рака у року од пар сати, и да је примена ЦоQ10 локално на мишевима са тумором, узроковала 55 одсто у смањењу масе тумора. Такође је дошло и до “значајног поремећаја“ тумора васкулатуре, структуре вена потребних туморима за кисеоник и исхрану.

Према речима водећег истраживача др С. Л. Хсиа: “Ово је први пут у историји да смо селективно могли да ћелију рака научимо да се убије са ЦоQ10… без оштећења здравих ћелија“.

Додатне студије показују ефекте против рака

Истраживачи су такође испитали способност ЦоQ10 да помогне у спречавању штетних нежељених ефеката од лекова хемотерапије као што је тамоксифен, који се користи за лечење рака дојке.

ЦоQ10 такође може помоћи у борби против рака тако што ојачава имуни систем. Студије су показале да ЦоQ10 и витамин Б-6 заједно могу повећати ниво крви ћелија имунолошког система познатих као лимфоцити Т-4.

Изгледа да је суплементација ЦоQ10 паметан избор

Истраживачи се слажу да су смањени нивои ЦоQ10 повезани са лошим здрављем, са ниским нивоима код пацијената оболелих од рака и оних са другим хроничним болестима. Штавише, многи научници верују да низак ниво ЦоQ10 може да оштети ћелије ДНК.

Храна богата ЦоQ10 укључује рибу као што је сардина и скуша. Кикирики и цела зрна су такође добри извори. Али, пошто унос путем исхране није увек довољан, може се препоручити суплементација- посебно за старије особе, пацијенте са раком дојке и особама које узимају лекове статине.

Пре него што узмете ЦоQ10, најпре треба да добијете зелено светло од искусног лекара. Ако имате рак, ваш лекар вам може помоћи да одредите да ли је ЦоQ10 одговарајућа терапија. Осим тога, стручњаци за природно лечење углавном препоручују допунске дозе ЦоQ10 у распону од 30 до 200 мг дневно, док неке клиничке студије користе дозе и до 500 мг.

За максималну корист, ЦоQ10 треба узимати уз оброк који садржи нешто масти.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. R.Srpska says:

    Nadajmo se da i ovo nije jedno od laznih "naucnih istrazivanja" sa zapada koji treba da nas ubede kako zapad vodi Svet u svemu pa i u nauci i da samo u njih budu uperene nase nade, podizuci time podsvesno njihov imidz koji nicim ne zasluzuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u