СЕНЗАЦИЈА: Откривена сусптанца која за 48 сати натера ћелије рака на самоуништење

SENZACIJA: Otkrivena susptanca koja za 48 sati natera ćelije raka na samouništenje

16 decembra 2017

Prošlo je 60 godina od otkrića CoQ10, supstance poput vitamina koju je prvi identifikovao naučnik Frederik Krejn, dobitnik Nobelove nagrade. CoQ10 se trenutno koristi za lečenje srčanih oboljenja, a može imati čak i više terapeutskih pogodnosti – naročito kod pacijenata sa rakom.

Jedna obećavajuća studija pokazuje da ovaj nutrijent uzrokuje samouništenje ćelija raka pre nego što se one umnože – što dovodi do nade da se može koristiti kao važna integrativna terapija za pacijente sa rakom.

Koenzim Q10 (CoQ10) koji podržava mnoge neophodne biohemijske reakcije – takođe se zove “ubihinon“ ili koenzim Q10.

Istraživači su otkrili da je CoQ10 ključan u proizvodnji adenozin trifosfata, “energetskog molekula“ (ATP). Pored toga, to je snažan antioksidant koji podstiče imunološko zdravlje i energiju.

Ali CoQ10 može imati još važniju funkciju. Istraživači izveštavaju da je nekontrolisana replikacija karakteristika ćelija raka rezultat izgubljenog kapaciteta ćelija da odgovore na programiranu ćelijsku smrt, ili apoptozu. Uzbudljiva studija pokazuje da CoQ10 vraća ovu sposobnost – modulirajući protein koji prvenstveno uzrokuje otpornost na ćelijsku smrt.

Da bi sproveli studiju, istraživači sa Univerziteta u Majamiju su dodali CoQ10 ćelijama raka prostate, i otkrili inhibiciju u rastu za 70 odsto tokom 48 sati, zajedno sa promenom anti-apoptotskog proteina bcl-2. Dodavanje CoQ10 ćelijama raka dojke je takođe inibiralo proliferaciju, bez oštećenja zdravih ćelija.

Tim je primetio da je tretiranje ćelija melanoma sa CoQ10 rezultirao smrću svih ćelija raka u roku od par sati, i da je primena CoQ10 lokalno na miševima sa tumorom, uzrokovala 55 odsto u smanjenju mase tumora. Takođe je došlo i do “značajnog poremećaja“ tumora vaskulature, strukture vena potrebnih tumorima za kiseonik i ishranu.

Prema rečima vodećeg istraživača dr S. L. Hsia: “Ovo je prvi put u istoriji da smo selektivno mogli da ćeliju raka naučimo da se ubije sa CoQ10… bez oštećenja zdravih ćelija“.

Dodatne studije pokazuju efekte protiv raka

Istraživači su takođe ispitali sposobnost CoQ10 da pomogne u sprečavanju štetnih neželjenih efekata od lekova hemoterapije kao što je tamoksifen, koji se koristi za lečenje raka dojke.

CoQ10 takođe može pomoći u borbi protiv raka tako što ojačava imuni sistem. Studije su pokazale da CoQ10 i vitamin B-6 zajedno mogu povećati nivo krvi ćelija imunološkog sistema poznatih kao limfociti T-4.

Izgleda da je suplementacija CoQ10 pametan izbor

Istraživači se slažu da su smanjeni nivoi CoQ10 povezani sa lošim zdravljem, sa niskim nivoima kod pacijenata obolelih od raka i onih sa drugim hroničnim bolestima. Štaviše, mnogi naučnici veruju da nizak nivo CoQ10 može da ošteti ćelije DNK.

Hrana bogata CoQ10 uključuje ribu kao što je sardina i skuša. Kikiriki i cela zrna su takođe dobri izvori. Ali, pošto unos putem ishrane nije uvek dovoljan, može se preporučiti suplementacija- posebno za starije osobe, pacijente sa rakom dojke i osobama koje uzimaju lekove statine.

Pre nego što uzmete CoQ10, najpre treba da dobijete zeleno svetlo od iskusnog lekara. Ako imate rak, vaš lekar vam može pomoći da odredite da li je CoQ10 odgovarajuća terapija. Osim toga, stručnjaci za prirodno lečenje uglavnom preporučuju dopunske doze CoQ10 u rasponu od 30 do 200 mg dnevno, dok neke kliničke studije koriste doze i do 500 mg.

Za maksimalnu korist, CoQ10 treba uzimati uz obrok koji sadrži nešto masti.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. R.Srpska says:

    Nadajmo se da i ovo nije jedno od laznih "naucnih istrazivanja" sa zapada koji treba da nas ubede kako zapad vodi Svet u svemu pa i u nauci i da samo u njih budu uperene nase nade, podizuci time podsvesno njihov imidz koji nicim ne zasluzuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *