Сеоба кнеза Мишкина

Сеоба кнеза Мишкина

26 марта 2015

dugalic 342432Глумац, професор и редитељ Небојша Дугалић покренуо је поступак за добијање исељеничке визе у Канаду! Тако ће се овај првак Народног позоришта у Београду са својом породицом – супругом Драганом и петоро деце – прикључити многобројним Србима који су последњих година и деценија отишли трбухом за крухом у бели свет.

Како сазнајемо, Дугалић је добио понуду да води школу глуме под окриљем Српске православне епархије канадске.

О својим плановима, ипак, Дугалић не жели да говори у јавности јер сматра да је то искључиво приватна ствар, а нема ни времена због презапослености, будући да овај глумац који плени талентом и харизмом има чак 29 играјућих представа месечно, што је равно подвигу. Своју глуму и сценску чаролију несебично поклања својој публици на готово свим београдским позоришним сценама, од матичног националног театра, преко Југословенског драмског позоришта, Београдског драмског позоришта, Позоришта на Теразијама, Мадленијанума…, као и публици Краљевачког позоришта у којем је поникао. У међувремену, неуморни Дугалић јури с пробе на пробу у паузи између предавања која посвећено држи својим студентима на Академији уметности. Уз све то, стигне и да својим представама освоји публику од Москве, где тренутно гостује, преко Беча, Атине, Будимпеште, Цириха…

Овај и оволики ангажман, међутим, није довољан Дугалићу да својој деци коју васпитава у духу православља приушти иоле пристојну егзистенцију, с обзиром на то да му добар део материјалних средстава одлази на плаћање кредита за стан у швајцарцима и многобројних намета које свакодневно диктира држава. Но, изборио би се Дугалић, који не пристаје ни на какву милостињу, и с овим проблемима, јер његов поглед је далековидији. Као један од најважнијих, поражавајућих разлога, како се кнез Мишкин, Сигисмунд, Карађоз, Хаџи Замфир, Јован Јовановић Змај, Монах Исаија, Владимир Дедијер, поверио својим најинтимнијим пријатељима, јесте што Дугалић у Србији не види перспективу за своју децу, односно што нема право да им ускрати будућност.

Прича о исељењу Небојше Дугалића у Канаду стигла је готово у исто време с једногласном одлуком стручног жирија Удружења драмских уметника Србије да је управо он, у конкуренцији од 33 кандидата, најновији добитник еснафског признања „Милош Жутић”, које се додељује за најбоље глумачко остварење.

Да ли ће у исељенички пртљаг Небојша Дугалић успети да спакује и све претходне награде које је освојио за своју глуму: четири „Зоранова брка”, три Стеријине награде, два „Златна витеза” и два „Сребрна витеза” у Москви, награду „Зоран Радмиловић”, награду матичног националног театра и многе друге, или ће их оставити у аманет Србији, остаје да се види. Публици остаје да у скорије време похрли у неко од водећих београдских позоришта и још једном ужива у емоцији коју им је протеклих година Небојша Дугалић са сцене тако несебично давао.

(Политика)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. xy says:

    Pa sram ih bilo, sve najbolje najurise iz Sbije, ostadose samo jadni penzioneri i olos.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u