SEPARATISTI: Suljo Ugljanin opet crta granice

SEPARATISTI: Suljo Ugljanin opet crta granice

26 septembra 2014

dru-NOVI-PAZAR-STRELJ2-(1)SDA u kampanji za izbore nacionalnih saveta ponovo o autonomiji Raške oblasti. Dačić: Nema igre sa državom. Imamović: Ne zahtevamo otcepljenje.

Retko je koja izborna trka vođena rečnikom koji predsednik SDA Sulejman Ugljanin i njegovi partijski saborci ovih dana koriste u nadmetanju za savete nacionalnih manjina. A, u svojim nastupima oni opet prizivaju – prekrajanje Srbije.

Poslednji u nizu je nastup poslanika SDA Enisa Imamovića koji je u izjavi za „Politiku“ predložio da se na Sandžak primeni model Južnog Tirola u Italiji.

Ovim je samo nastavio da govori u stilu Ugljanina koji poziva na teritorijalnu i političku autonomiju Sandžaka, traži ista prava za Srbe na okupiranim teritorijama i Bošnjake u Sandžaku…

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačića kaže za „Novosti“ da „niko ne sme da se igra za državom i sa granicama i da to koristi u svrhu lične i političke promocije“.

„Treba svi da radimo na smirivanju tenzija kojih već dovoljno ima na našem području, a ne da ih, bespotrebnim izjavama dodatno raspirujemo“, tvrdi Dačić.

Poslanik SDA Enis Imamović koji je i išao u Južni Tirol objašnjava za naš list da je „autonomija ustavno pravo građana, vid teritorijalnog organizovanja celovite zemlje i nikako se ne može tumačiti kao poziv ili korak ka otcepljenju“:

„Takva zamena teza je zlonamerna. Ne želim da verujem da postoje oni koji imaju pravo na autonomiju i oni koji ne smeju ni da misle o tome. Spremni smo da iznesemo sve objektivne argumente za autonomiju, ali i da čujemo i one protiv“.

Imamović dodaje da je „referendum za autonomiju, koji je održan oktobra 1991. jedna od najvećih političkih tekovina Sandžaka“.

„Dok su drugi oružanom silom i etničkim čišćenjem otimali tuđe teritorije, građani Sandžaka su se na civilizovan način izjasnili kakvu budućnost žele“.

Meho Omerović, predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava smatra da je besmisleno porediti bogati Tirol i siromašni Sandžak, a i da je poređene sa Kosovom neumesno:

„Imamović pliva na talasu nacionalizma i povratka u devedesete, nastoji da radikalizuje stanje u Sandžaku. Ovo je još jedan u nizu providnih trikova, dodvoravanja glasačima i opasan pokušaj spinovanja pred izbore za BNV. Bojim se da će ovakvim izjavama uznemiriti stanovnike Sandžaka i čitave Srbije i naneti štetu sopstvenom narodu“.

Inače, poslednji nastupi lidera SDA i njegovih partijskih drugova drastično su drugačiji od onoga što je Ugljanin govorio kada je bio ministar. Tada je pričao da je Vlada poslala jasnu poruku Bošnjacima da će obezbediti njihovo socijalno uključivanje i da takve odluke vraćaju poverenje Bošnjaka u državu.

Udruženje “Ras“: Čist separatizam

Predsednik Udruženja „Ras“ u Novom Pazaru Dobrosav Nikodinović kaže da su zahtevi za autonomiju Sandžaka čist separatizam i da ozbiljno uznemiravaju Srbe u Raškoj oblasti:

„Srbi su odlučno protiv svake autonomije i bez nas niko, pa ni država, ne može odlučivati o ovom delu Srbije. Referendum iz 1991, na koji se SDA poziva bio je obična farsa“.

Austrijanci iz Južnog Tirola suvereni

Južni Tirol je posle Prvog svetskog rata odvojen od Austrije i pripojen Italiji. Većina stanovništva je austrijsko-bavarskog porekla i govori nemačkim jezikom. Imaju široku autnomiju u okviru Italije, pogotovu u kulturi i obrazovanju. Vlasti Tirola praktično su suverene, ali imaju i obavezu da poštuju italijansku manjinu.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *