Шербеџија: У мојим годинама нисам изненађен, али сам почашћен позивом Америчке филмске академије

Шербеџија: У мојим годинама нисам изненађен, али сам почашћен позивом Америчке филмске академије

9 јула 2017

НИСАМ посебно изненађен, али сам наравно почашћен што сам позван, каже Раде Шербеџија након вести да ће седети међу моћницима који у Америчкој академији филмских уметности и наука предлажу и бирају најбоље филмове којима се додељују Оскари. Придружиће се када је реч о Хрватима оскаровцу Бранку Лустигу, а Шербеџијиних 150 снимљених филмова очито су била најбоља улазница:

– Знате, када сте у мојим годинама онда вас ништа посебно не изненади, али у мом случају је доста логично да су ме позвали. Комисија је гледала моје филмове, зна шта сам радио, а имао сам прилике сарађивати са највећим редатељима попут Стенлија Кјубрика, Клинта Иствуда, Џона Вуа и Гаја Ричија.

У својој филмској каријери остварио је више од 150 улога у домаћим и страним филмовима. Његов редитељски првенац „Ослобођење Скопља“, у којем глуми и главну улогу, приказан је на више од десет престижних фестивала Европе и САД, а прошле године изабран је као македонски кандидат за 89. награду Оскар у категорији – најбољи филм на страном језику.

Прослављени глумац и ове године припрема на Брионима богато културно лето са својим позориштем „Улисис“, али нова хрватска власт не показује разумевање за овај пројект који је познат у свету. Додељено је летњем фестивалу, на који долазе светска имена невероватно мало новца, а према Шербеџији се и сада шири неки талас неразумевања. Док га у свету хвале и сматрају највећим глумцем југоистока Европе, у Хрватској и даље многи не разумеју какву глумачку величину имају.

АКТИВАН У САД

ТОКОМ марта и априла Шербеџија је у Америци снимио филм „Поносна Мери“, у којем му је партнер био Дани Гловер, а премијера се очекује догодине. Гостовао је и у популарној серији „Црна листа“ и имао премијеру филма „Обећање“ редитеља Терија Џорџа, у којем игра уз Кристијана Бејла и Оскара Ијзака.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. RASPUCHIN says:

    Нешто је малчице забораван и аутор овог чланка па је заборавио поменути и филм Анђелине Џоли "У земљи крви и меда"? Сада су га позвали "Из земље кока-коле и .ована". Као "урбани" СРБин из "лијепе њине" могу рећи да га тамо никада нису посебно вољели иако им је било драго чути га , сваки пут када је пљувао СРБЕ. Био је гуран од стране партије због својих "људских квалитета" јер су и тада у њему препознавали будућег пљувача властитог народа а што се глуме тиче , сматран је за просјечног али прилично театралног (какав је у осталом и у приватном животу). Као СРБин КРАЈИШНИК узети ћу себи за право да кажем : "Раде - смраде".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u