Шербеџија: У мојим годинама нисам изненађен, али сам почашћен позивом Америчке филмске академије

Šerbedžija: U mojim godinama nisam iznenađen, ali sam počašćen pozivom Američke filmske akademije

9 jula 2017

NISAM posebno iznenađen, ali sam naravno počašćen što sam pozvan, kaže Rade Šerbedžija nakon vesti da će sedeti među moćnicima koji u Američkoj akademiji filmskih umetnosti i nauka predlažu i biraju najbolje filmove kojima se dodeljuju Oskari. Pridružiće se kada je reč o Hrvatima oskarovcu Branku Lustigu, a Šerbedžijinih 150 snimljenih filmova očito su bila najbolja ulaznica:

– Znate, kada ste u mojim godinama onda vas ništa posebno ne iznenadi, ali u mom slučaju je dosta logično da su me pozvali. Komisija je gledala moje filmove, zna šta sam radio, a imao sam prilike sarađivati sa najvećim redateljima poput Stenlija Kjubrika, Klinta Istvuda, Džona Vua i Gaja Ričija.

U svojoj filmskoj karijeri ostvario je više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima. Njegov rediteljski prvenac „Oslobođenje Skoplja“, u kojem glumi i glavnu ulogu, prikazan je na više od deset prestižnih festivala Evrope i SAD, a prošle godine izabran je kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oskar u kategoriji – najbolji film na stranom jeziku.

Proslavljeni glumac i ove godine priprema na Brionima bogato kulturno leto sa svojim pozorištem „Ulisis“, ali nova hrvatska vlast ne pokazuje razumevanje za ovaj projekt koji je poznat u svetu. Dodeljeno je letnjem festivalu, na koji dolaze svetska imena neverovatno malo novca, a prema Šerbedžiji se i sada širi neki talas nerazumevanja. Dok ga u svetu hvale i smatraju najvećim glumcem jugoistoka Evrope, u Hrvatskoj i dalje mnogi ne razumeju kakvu glumačku veličinu imaju.

AKTIVAN U SAD

TOKOM marta i aprila Šerbedžija je u Americi snimio film „Ponosna Meri“, u kojem mu je partner bio Dani Glover, a premijera se očekuje dogodine. Gostovao je i u popularnoj seriji „Crna lista“ i imao premijeru filma „Obećanje“ reditelja Terija Džordža, u kojem igra uz Kristijana Bejla i Oskara Ijzaka.

KOMENTARIJedan komentar

  1. RASPUCHIN says:

    Nešto je malčice zaboravan i autor ovog članka pa je zaboravio pomenuti i film Anđeline Džoli "U zemlji krvi i meda"? Sada su ga pozvali "Iz zemlje koka-kole i .ovana". Kao "urbani" SRBin iz "lijepe njine" mogu reći da ga tamo nikada nisu posebno voljeli iako im je bilo drago čuti ga , svaki put kada je pljuvao SRBE. Bio je guran od strane partije zbog svojih "ljudskih kvaliteta" jer su i tada u njemu prepoznavali budućeg pljuvača vlastitog naroda a što se glume tiče , smatran je za prosječnog ali prilično teatralnog (kakav je u ostalom i u privatnom životu). Kao SRBin KRAJIŠNIK uzeti ću sebi za pravo da kažem : "Rade - smrade".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *