ШЕРБЕЏИЈА УНИШТИО ХРВАТЕ: „Теслу што пре ставити на хрватску кованицу евра, да се зна да су Срби као народ овде постојали“

ŠERBEDŽIJA UNIŠTIO HRVATE: „Teslu što pre staviti na hrvatsku kovanicu evra, da se zna da su Srbi kao narod ovde postojali“

8 avgusta 2021

Glumac Rade Šerbedžija rekao je kako je dobra ideja da se jedno od najvećih naučnih imena Nikola Tesla nađe na hrvatskoj kovanici evra. On je u intervjuu za Jutarnji list rekao da to što pre treba uraditi.“Treba požuriti s tim, jer mislim da će Amerikanci to uskoro učiniti. Oni, naime, žele da proglase Teslu pravim Amerikancem. Naravno da bi bilo dobro da Tesla u Americi dobije poziciju koju zaslužuje, kao verovatno jedan od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva, ali ja bih ipak voleo da Tesla bude pre svega na kovanici Hrvatske, jer to je zemlja u kojoj je rođen i to bi bio dokaz da je taj narod, to jest Srbi iz Hrvatske, čiji je Tesla predstavnik, ovde postojao i da još ima malo nade da ne potone u zaborav”, rekao je Šerbedžija.

Komisija za novac Hrvatske narodne banke utvrdila je konačan predlog motiva za buduću hrvatsku kovanicu evra i to šahovnicu, geografsku kartu Hrvatske, kunu, glagoljicu i Nikolu Teslu.

Oglasila se i Narodna banka Srbije rekavši da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da Srbija može imati stav u vezi sa izborom Nikole Tesle kao motiva na budućim hrvatskim kovanicama evra, ali da nema uticaj, dok je predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio da je Tesla u Srbiji bio kraće nego on u poseti Oklaju.

Potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević rekao je da podržava predlog da Nikola Tesla bude na budućim hrvatskim kovanicama evra i naglasio da je Tesla simbol koji Srbe i Hrvate spaja s celim svetom.

(IN4S/Jutarnji list)

KOMENTARI16 komentara

 1. Srbija cveta says:

  Oni se diče Srbima? To je tako od njihovog početka, diče se i srpskim jezikom u svojoj hrvatskoj varijanti, diče se i srpskom zemljom za koju misle da je hrvatska, ali o pravednom carstvu Božijem sve će stati na svoje. Što se tiče Radeta Šerbedžije koji je takođe Srbin koji je čak i glumeo Nikolu Teslu u tv-seriji, on samo potvrđuje da bi trebalo označiti na neki način da su u hrvatskoj nekoć živjeli čak i srbi, budući da je i sam srbin možda očekuje jednom i svoju kovanicu od bar 50 centi.

  • Biogradlija says:

   Nikola Tesla je Srbin iz Austro-Ugarske,od oca Srbina i majke Srpkinje.Njegov otac Milutin je bio sveštenik Srpske Pravoslavne Crkve.Nikola Tesla sa hrvatima nema apsolutno nikakve veze.To je kao da tvrdim da je Immanuel Kant ruski filozof,samo zato što je rođen u gradu koji je od 1945. u sastavu Rusije.

   • Max Baum says:

    Tada nije postojala SPC koja sa Zeslom nema veze.

 2. Mate says:

  Šerbedžija je udbo-masonska lutkica na koncu, ništa drugo. On samo sebe uništava sa alkoholom i nemoralom.

 3. Uskok says:

  Ne možeš tražiti od blata da ono ne bude - blato. Dobar i plemenit čovek se postidi i pred psom, ako se ogreši o njega. A najmonstruozniji zločinci koji se nisu pokajali niti platili kaznu,hoće da izgrade svoj identitet upravo na svojim žrtvama, kojima su zatrli seme i pleme,porušili spomenike, groblja i crkve.

 4. Trn says:

  Rade Šerbedžija nema pojma zbog čega Hrvati žele da stave Teslu na hrvatsku evro kovanicu. Nigde oni njega ne pominju kao Srbina već isključivo kao "hrvatskog naučnika". Šerbedžija bi i Teslu malo u Srbe, malo u Hrvate, a i Amerikanci su tu. Jer tako se i on, Šerbedžija, oseća: kad zatreba - tu je kao Hrvat, pa onda po potrebi i kao Srbin, pa Amerikanac, pa "Brijunac"... Jadan Rade, "sirak tužni".

 5. Portopranco says:

  Postojimo mi Srbi iz hrvatske itekako i dan danas i ima nas mnogo u Srbiji,Republici Srpskoj,Italiji,Austriji,Njemačkoj,Rusiji,Kanadi,SAD, Australiji...Ima nas svuda a najmanje u našoj postojbini Dalmaciji,Lici,Kordunu i Baniji odakle nas je genocidni hrvatski ustašluk uz pomoć zapadnih neonacista protjerao.Možda mi Srbi iz Dalmacije jednog dana nađemo jake saveznike pa se na našu zemlju vratimo.

  • Robert Wronsky says:

   Hrvati, Austro-Ugarske vlasti, su primili vaše pretke kada su pobjegli iz Srbije pred Turcima. Niste mogli sačuvati svoju Srbiju pa ste branili, pod komandom Hrvata granice Hrvatske koja je bila u sastavu Austrougarske monarhije. Na kraju ste počeli svojatati zemlju u kojoj ste dobili utočiste. Nikola Tesla, potomak tih ljudi je u Srbiji boravio 36 sati u svom cijelom životu i to onda kada je nakon školovanja u Gospiću tražio stipendiju od srpskih vlasti, ali su ga odbili. To je sve što ga veže sa Srbijom i da je odrastao u Srbiji vjerovatno nikada ne bi završio visoke škole niti postao naučnik. Možete zahvaliti vašim srpskim ideolozima poput Garešanina, Černojevića pa na koncu Čosiću, Miloševiću i Šešelju a sada i Vučiću koji su vas pobunili protiv vaše domovine Hrvatske na koju ste digli oružje i na kraju vas odveli u prognanstvo, vratili vas vašoj majčici Srbiji. Pa uživajte i plačite za domovinom Hrvatskom koja vam je kao i o Tesli, davala i omogućavala puno bolji život nego Srbija.

  • Karital says:

   Možda vas Mile Martić okupi ponovo i povede u novi bezdan?Vaši, jaki saveznici su uvijek bili talijanski fašisti?A tko to tebi brani da se vratiš na svoju zemlju?Vrati se pa makar skrivečki i ponesi srpsku zastavu da napraviš dobar selfie.

 6. Dražen Jovan Petrović says:

  Srpski gradovi Benkovac,Knin i Obrovac u Sjevernoj Dalmaciji i meni su u srcu.

 7. Simon Saivil says:

  Govoreći o Tesli Srbinu, Amerikancu, naučniku, pronalazaču. Mislim da je on sebe smatrao pronalazačem (discoverer za razliku od inventor na engleskom.) Daniel Boorstin, nekad Bibliotekar američke Library of Congress, napisao je ogromnu knjigu Discoverers (Pronalazači.) Teslino ime se u toj knjizi nigdje ne spominje. On je otišao dalje od Hrvata. Hrvati svojataju Teslu, a on je, sasvim namjerno, htio da mu zatre ime. Tako je Tesla primjetan odsustvom u njegovoj knjizi. Business of America is business (posao Amerike je posao) rekao je jedan američki predsjednik. Sad se i Amerikanci otimaju za Teslu, a to zahvaljujući uspjehu poslovnog mladog Elona Muska-a. Pojavom i uspjehom automobila pod Teslinim imenom vraća se i Nikola Tesla.

 8. Karital says:

  Ništa loše nije rekao Rade.Neka bude Tesla!

  • Kulak says:

   Nikola Tesla je Srbin.Otac mu je Srbin,sveštenik Srpske Pravoslavne Crkve.Majka mu je Srpkinja.To treba naglašavati stalno i uvek.

 9. Srbija cveta says:

  Ah, taj Rade Šeširdžija, Tesla je predstavnik Srba, ali i Rade je takođe Srbin u ljijepoj našoj.

 10. Danko says:

  Kako to da nisu stavili oca nacije Franju

 11. Cp6a says:

  Dva dana preskačem ovaj naslov, jer sumnjam da Rade ima šta pametno i korisno za svoj narod da kaže i vidim da sam bio u pravu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *