SERGEJ HELEMENDIK: Amerika vodi svet u totalni haos zbog fanatične i bezumne halapljivosti američke „elite“

SERGEJ HELEMENDIK: Amerika vodi svet u totalni haos zbog fanatične i bezumne halapljivosti američke „elite“

15 септембра 2013

Sergej Chelmendik 02Ruski pisac Sergej Helemendik, koji živi u Slovačkoj, dao je intervju uticajnom češkom portalu parlamentnilisty.cz koji je uzburkao političku javnostu obe zemlje. Obe su i u EU i u NATO, a Helemendik je – govoreći o Siriji – ocenio da su SAD na strani apsolutnog zla.

Prenosimo Vam najznačajnije delove tog intervjua.

Vi pomno pratite situaciju povodom Sirije, kako stoje stvari?

Helemendik: Najbolje se o „hemijskom napadu Asada“ izrazio predsednik Rusije koji je te tvrdnje nazvao „glupošću neopevanom“. Za mene je očigledno da smo svedoci i učesnici banalne provokacije čiji je cilj – pronalaženje razloga za rat – casus belli. Danas ima više argumenata i fakata koji potvrđuju verziju o provokaciji, nego famoznih dokaza Asadove krivice o kojima trube SAD, ali koji se realno ne pokazuju javnosti. Postoji verzija da je CIA iz Gruzije isporučila oružje „pobunjenicima“, na tu temu postoji video, ali suštinu je rekao Putin – to su gluposti. Sirijska vlada je imala najmanje interesa da upotrebi hemijsko oružje pred očima eksperata OUN.

Obamino ponašanje teško je nazvati drugačije do li bezočnom drškošću. Prvo je podvukao „crvenu liniju“ i rekao je da će napasti Siriju čim ona upotrebi hemijsko oružje – i Sirija je, navodno, odmah požurila da pređe tu liniju, odnosno da stupi u rat sa SAD. Danas gotovo niko u svetu ne veruje u ovo, ne veruje ni sam Obama, ali ratna mašina je bila odmah pokrenuta. Drskost SAD je lako objasniti – ranije su im svi gledali kroz prste, ali je danas situacija drugačija, pa Obama naspram sebe ima čitav svet, koji mu ne veruje, a on nastavlja da laže. Na kraju krajeva, po čemu situacija u Siriji predstavlja pretnju za Ameriku? Podsetiću, da napad na Siriju, u skladu sa američkom tradicijom, mora da bude obrazlažen u stilu „to je za nas pretnja“. Sadam Husein kao američki saveznik godinama je koristio hemijsko oružje u ratu protiv Irana, ali Amerika ne samo da ga nije napadala, već ga je još i naoružavala, hvalila i finansirala.

Da li Sirija ima kapacitete da se suprostavi SAD?

Helemedik: Ima, mada snage nisu izjednačene, vojna prednost SAD-a je ogromna. Sa druge strane, sirijska vojska je mnogobrojna, pristojno naoružana, a Sirija ima i saveznike – Iran, Rusiju, Kinu. Od njihove reakcije i ponašanja mnogo toga će zavisiti.

Šta SAD žele da postignu, kakvi su njihovi dugoročni ciljevi?

Helemendik: Glavni cilj je – veliki pobednički rat na Bliskom Istoku. Sirija je prva meta, a druga treba da bude Iran. Dobivši taj rat, SAD bi zavladale ogromnim resursima, dobile bi strateški povoljan, dominantan položaj u odnosu na Rusiju i Kinu jer bi suvereno kontrolisale glavne energetske i trgovinske arterije našeg sveta.

Ciljevi su, kao i uvek ambiciozni, mada ne izgledaju kao realno dostižni u skorijoj budućnosti. Mogu Amerikanci zapaliti situaciju na Bliskom Istoku brzo i realno, ali će tako prvo izazvati eksploziju, a posle razmišljati šta da rade sa posledicama te eksplozije.

Da li možete da zamislite da će se u rat umešati Rusija i Kina?

Helemendik: Ne isključujem, ali direktno mešanje je malo verovatno, jer bi to značilo globalni rat. Danas Siriju najaktivnije podržavaju Iran i Rusija i ta podrška će se pojačavati, ali realno, scenario rata drže pod kontrolom SAD i izgleda da ni njima samima nije jasno kako će – nežno, humano i lepo da kazne diktatora, jer će se ta kazna neizbežno preliti u masovna ubistva civilnog stanovništva od strane američke vojske.

Da li SAD mogu da se odreknu rata?

Helemendik: Kaže se da nada umire poslednja, ali je to – posle loše amaterske predstave koju je svetu pokazao Obama – to nažalost maloverovatno. Zapravo, da nije Putin 31. avgusta istupio sa upozorenjima, rat bi već počeo… Amerika ima mnoštvo razloga da napadne Siriju, ali postoji jedan najbitiniji – fanatična, bezumna halapljivost američke „elite“. Previše je bogatih ljudi u Americi, Izraelu i drugim zemljama već izračunalo koliko će zaraditi na ovom nevelikom pobedničkom ratu. Pa, u Libiji im je sve pošlo za rukom, a to nije bilo tako davno.

Rat je svih proteklih decenija bio najvažnija i najunosnija delatnost za SAD – hladni, ekonomski, psihološki, informacioni. Po američkom kalendaru, došlo je vreme za pakleni rat, došlo je odavno, a SAD su računale da će oduvati Siriju za samo nekoliko nedelja ili meseci, ali se Sirija, evo, suprotstavlja već dve godine. I, ne samo što se suprotstavlja već pobeđuje vojsku najamnika, koju su okupile i naoružale SAD i njihovi najbliži saradnici u regionu, Saudijska Arabija i Katar.

Zašto su evropski saveznici, izuzev Francuske, odbili da podrže SAD?

Helemendik: Zato što su shvatili dimenzije katastrofe koja se nadvija nad njima. Čak su i najverniji, Englezi, ubacili u rikverc. Moguće je da će se pozicija Francuske takođe menjati – većina Francuza je protiv, Oland je – istrčavši ispred voza – praktično izvršio političko samoubistvo, jer će baš Francuska, gde živi preko 10 miliona muslimana, biti prva žrtva takozvanog islamskog terorizma i novog talasa izbeglica. Oland je za Francusku gori nego što je Gorbačev bio za SSSR, on potpaljuje i razara sopstvenu državu. Zato će i njegova sudbina biti gora.

Dosta se govori i piše o tome da rat u Siriji može da bude početak svetskog rata. Kakve su šanse za takav fatalan razvoj događaja?

Helemendik: Kako bi danas izgledao svetski rat – niko ne zna, mi se osvrćemo na protekla dva svetska rata u Evropi, koji se nikada neće ponoviti u tom obliku. Postoji mišljenje, koje i ja delim, da se svetski rat odvija konstantno, da ga jednostavno kriju i puderišu. Zato bi bilo preciznije da pričamo o globalnom ratu. Takav rizik postoji. Ja ne znam ko danas veruje u hirurški preciznu, ograničenu, humanitarnu operaciju od strane SAD – tobože, malo ćemo da ih bombardujemo, i oni će se smiriti. Moraće puno da bombarduju, a smirivanje usled bombardovanja sigurno se neće dogoditi.

SAD bi se u građanski rat u Siriji uključile na strani Al Kaide, koja prema tvrdnjama samih SAD predstavlja izvor svetskog terorizma. Pred nama je farisejski paradoks: u ulozi „naših kučkinih sinova“ nastupaju predstavnici radikalnog islama, jer u datom trenutku SAD-u tako odgovara. Posledice takve koalicije svetske demokratije i svetskog terora danas su nepredvidive. Jasno je da će posledica biti, Asad se izjasnio da će to izazvati rat u regionu, mislim, da će mešanje izazvati eksploziju na Bliskom Istoku, i baš tu eksploziju sasvim svesno pripremaju SAD, pripremaju dugo, ciljano, od jednog rata do drugog.

Šta konkretno može da dovede do globalnog rata?

Helemendik: Uvlačenje u sirijski rat globalnih igrača. Među takve igrače ne treba ubrajatisamo EU, Rusiju i Kinu. U današnjoj situaciji – i Izrael, Turska i Iran takođe nastupaju kao igrači globalnih dimenzija, jer će njihovi potezi imati globalne posledice.

U ovoj opasnoj igri ima premnogo nepoznatih. Nabrojaću samo neke od njih.

Ko je i čime uspeo da naoruža Siriju?

Da li će se Turska vojno umešati? Da li će Iran učestvovati?

Da li će se dogoditi napad na Izrael, glavnog saveznika SAD i glavnog taoca situacije? Da li će biti napadnuti drugi saveznici SAD – Saudijska Arabija i Katar?

Da li će Evropa postati žrtva terorističkih napada, i ko će biti za to optužen?

Ovakvih pitanja mogu da nabrojim još mnogo. Jasno je jedno: Amerika vodi svet u totalni haos, koji Amerikanci uobraženo nazivaju kontrolisanim.

Samo, Amerika neće moći da kontroliše haos koji sama izaziva. Zato globalni sukob može biti neizbežan.

(Fakti.org)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u