СЕРВЕР О КОСОВУ: Меркелова је јасно рекла „НЕ“, а Американци…

SERVER O KOSOVU: Merkelova je jasno rekla „NE“, a Amerikanci…

18 avgusta 2018

„Nema jasnih dokaza o tome da Amerikanci podržavaju ideju podele Kosova, o čemu kosovski i srpski zvaničnici sve češće otvoreno govore“, kaže za RSE Danijel Server, ekspert za balkanska pitanja i profesor Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu.„Amerikanci su samo saslušali“…

– Ana Brnabić, premijerka Srbije i Ivica Dačić, srpski šef diplomatije, bili su u Vašingtonu i forsirali su tu ideju, i kroz kontakte sa ljudima koji su bliski američkom predsedniku Donaldu Trampu. Amerikanci su rekli: „Ok, slušaćemo šta imate da kažete, sa kakvim idejama ste došli“. Ja zaista ne mislim da su Amerikanci imali nameru da potvrde ispravnost takvog koncepta. Jedino što su učinili je da saslušaju. To je nadalje na Balkanu interpretirano kao podrška. Ja verujem da će Amerikanci na kraju reći veoma jasno – ne – kaže Server i dodaje:

– Smatram da je nemačka pozicija ključna. Bez nemačke podrške, ideja korekcije granica, zamene teritorije, ili kako god to već nazvali, jednostavno ne može biti realizovana. Toliki je značaj Nemačke na Balkanu.

– Mislim da je Srbija uvek bila zainteresovana za ideju podele Kosova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ju je nedavno lansirao. To je dugo vremena bila prisutna ideja u Beogradu. Istinska promena u poslednje vreme se vidi u tome što predsednik Kosova Hašim Tači govori o tome. Lično mislim da je to bila velika greška sa njegove strane – ističe Server i dodaje:

– Kao što znate, ne može biti jednosmernih promena granica, morale bi se razmeniti teritorije. A razmena teritorija pogađa interese svih, zato što je Srbija uvek htela da održi kontrolu nad severno-južnim putem ka moru, ka Solunu u Grčkoj, a i Kosovo je uvek želelo da zadrži kontrolu nad izvorima snabdevanja vodom na severu Kosova. Tako da ne verujem da će se dogovor na ovom polju održati. Takođe mislim da je Angela Merkel učinila veliku uslugu svima tako što je rekla – ne. Mislim da bi i Amerikanci trebalo da kažu – ne, takođe.

„Ako četiri opštine na severu budu date Srbiji“…

– Veoma je jasno da ukoliko četiri opštine na severu Kosova budu date Srbiji, da će se Srbi koji žive južno od reke Ibra morati da se evakuišu. Otac Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani na Kosovu, bio je veoma jasan u objašnjavanju kakve implikacije bi podela Kosova mogla imati i on se jasno tome usprotivio. On se takođe protivi i nezavisnosti Kosova, ali i podeli zbog posledica koje bi to moglo imati po Srbe koji žive južno od Ibra.

U slučaju podele, Kosovo ne bi ostalo nezavisna država jer bi podela vodila pokušajima ujedinjenja sa Albanijom ili sa delovima Makedonije naseljenim Albancima. Tako bi nastao haos na Balkanu. U ovome leži velika opasnost za evropske i NATO ambicije obe strane, i Prištine i Beograda. I trebalo bi da budu potpuno uvereni u to da su već otvorili Pandorinu kutiju i da bi trebalo da je zatvore što pre mogu – zaključuje Danijel Server.

(Radio Slobodna Evropa)

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Pandorinu kutiju ste otvorili 1999.g. i to vas je došlo glave. A Rusi će da je zatvore, kao i obično. Srećom, NATO i EU niko ništa ne pita. Prošlo vreme. I Kosovo i RS biće u sastavu Srbije.

    • Za Srbiju says:

      Naravno, bez šiptara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *