СЕРВЕР: Реалније је да се Србија окрене Кини, него Западу

SERVER: Realnije je da se Srbija okrene Kini, nego Zapadu

29 oktobra 2022

Profesor Škole naprednih međunarodnih studija Univerziteta „Džons Hopkins” Danijel Server izjavio je da očekuje da će Srbija odbiti uvođenje sankcija Rusiji i da je realnije da se Srbija okrene Kini, nego Zapadu.

„Zapad će očekivati uvođenje sankcija. Očekujem da će Srbija to odbiti – kao što to čini od februara”, rekao je Server za Glas Amerike i dodao da će Srbija ipak možda želeti da se odmakne od sfere ruskog uticaja.„To bi se moglo dogoditi kada Moskva izgubi rat u Ukrajini. Ipak, realnije je da se Srbija okrene Kini, nego Zapadu. U svakom slučaju, novi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je žustri zagovaravač bliskih odnosa sa Moskvom. Jednom mi je rekao da je Srbiji potreban zagrljaj ruskog medveda. To ne predstavlja moje viđenje orijentacije prema Zapadu”, kazao je Server.

Server je pozdravio činjenicu da je izvršna vlast Srbije konačno formirana, ali da ne razume razloge zbog kojih se čekalo čitavih pola godine.

„Bio bih iznenađen ukoliko bi aktuelne vlasti unapredile reformski proces u okviru pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Ana Brnabić je već imala priliku za to – koju je propustila”, kazao je Server i ocenio da će nova Vlada u vezi sa Kosovom preuzeti kurs bivše izvršne vlasti.

„Kriviće Kosovo zbog neuspeha dijaloga. Nemam razloga da verujem da je spremna da krene put diplomatskog priznanja ili pak suštinskog sporazuma. Brojni sporazumi su već postignuti, ali nisu primenjeni. Očekujem da će sa tim nastaviti obe strane. Nadam se da grešim”, ukazao je Server.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je najvažnije da poštuje ljudska prava i medijske slobode, ali da se ona sve više okreće u autokratskom smeru.

„Mediji učestalo prenose rasističke stavove vlasti prema Albancima, ili postaju promoter ruske propagande. Deluje da sudovi nisu nezavisni, a ljudska prava se krše. Opozicija je fragmentirana i postaje snažnija na nacionalističkoj desnici nego na demokratskoj levici”, rekao je Server za Glas Amerike.

On je naveo da prava demokratija i poštovanje ljudskih prava zahtevaju realnu mogućnost promene vlasti, istakavši da u današnjoj Srbiji vidi malu verovatnoću za to.

(N1)

KOMENTARI7 komentara

 1. persida says:

  Otvaram klkiniku za ugradjivanje kosih ociju u Srbalja. Zovite i zakazite susret sa hirurgom.

 2. Duca says:

  Zar N1? Balkanski SNN? Profesore, kako je to biti profesor za laganje i obmanu, a kititi se titulom? Znam, znam da niste jedini, da ste samo deo ogromne mašinerije laži, ajde da pitam, kako je to biti deo ogromne i moćne mašinerije laži? Kako se laže pred drugima, kako se čovek oseća posle toga, kako spava,...? Da li je potrebno biti poseban tip karaktera, da bi se to radilo? Znam da uvaženi profesor ne čita ovo i neće odgovoriti (premda sigurno postoje ljudi u toj mašineriji koji su zaduženi da ovo čitaju i da ne odgovaraju), ali ima puno naših "profesora" koji bi mogli odgovoriti.

 3. Istina says:

  Dobro jutro nacisto.

 4. Milutin says:

  Srbija sa Albanijom ima odlične odnose. Možda "uvaženi profesor" ne zna da u Albaniji žive Albanci. Takođe ne zna da se njegova domovina iz petnih žila trudi da pokvari te odnose. Takođe ne zna da u svakom gradiću u Srbiji žive Albanci koji imaju svoje pekare i poslastičarnice. I ni dlaka im ne fali sa glave. A sa punom odgovornošću mogu da kažem da ni "profesor" niti iko na Zapadu ne zna šta je to demokratija. Za njih je demokratija i dalje ono o čemu su pre 2000 godina, u robovlasničkom sistemu pisali veliki umovi toga doba, Platon, Aristotel i mnogi drugi. Ali ako je čitao istoriju mogao se uveriti da su oni bili samo dragulji u kruni vlastodržaca. Toliko moćnih da su mogli da sebi dopuste "slobodu govora" umnih ljudi.

 5. Hičmars says:

  Jehovsko-isusovačka bydala, prokleti, ružni, smrdljivi, lažljivi, gownjivi ćifut.

 6. Nine says:

  Danijel Server je servirao najviše naloga Aleksandru Vučiću i on ih sprovodi bespogovorno. Vučić je držao i nekakvo predavanje na Univerzitetu „Džons Hopkins”, ali osim albanskog lobiste Servera, koji je sedeo u prvom redu, na slici nisam video nikog drugog. Po svoj prilici podnosio je Serveru raport. Kad god ga vidim, ili čujem neku njegovu izjavu, znam da dolazi zlo u Srbiju. Na njegovu sreću i nesreću Srbije njegovo lobiranje je urodilo plodom te je Vučić stvorio Veliku Albaniju Soroševim projektom "Otvoreni Balkan". Nameravao ja da u tu Veliku Albaniju uvuče i Crnu Goru, ali, na moje čuđenje, nije uspeo, kao ni u BiH, jer su se tome protivili Hrvati i Bošnjaci, na sreću Srba.

 7. persida says:

  Civutski prevarant, jajara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *