ŠEŠELJ NA SLOBODI? – Vlada daje garancije za Šešelja

ŠEŠELJ NA SLOBODI? – Vlada daje garancije za Šešelja

1 januara 2014

seseljVlada Srbije spremna je da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu predsednika Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislava Šešelja, s obzirom na informacije o pogoršanju njegovog zdravlja, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Ljajić je istakao da je Vlada spremna da pošalje u Hag i lekarski tim, ako Šešelj to zatraži.

„Istog trenutka kada bi te garancije bile zatražene, Vlada Srbije bi ih dala. Nema nikakvog opravdanja za Tribunal da čovek 11 godina bude zatvoren bez pravostepene presude“, rekao je Ljajić za B92.

Vojislav Šešelj uložio je juče žalbu na odluku suda da mu suđenje bude nastavljeno, uprkos činjenici da je, pred izricanje presude, jedan sudija diskvalifikovan iz sudskog veća.

Umesto odluke suda da se proces nastavi sa novim sudijom, Šešelj traži ili obustavu postupka ili novo suđenje, kao i ukidanje pritvora do donošenja bilo kakve odluke.

Šešeljevi saradnici objavili su da je lider radikala operisan od karcinoma i da mu predstoji terapija.

Portparol Haškog tribunala Magdalena Spalinska izjavila je da bi Šešelj, u novim okolnostima, mogao da obnovi zahtev za privremno puštanje na slobodu i objasnila da sudsko veće pri odlučivanju uzima u obzir niz faktora od kojih su jedan i humanitarni, odnosno zdravstveni razlozi.

Vojislav Šešelj je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2003. godine, gdje ga terete za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i u Vojvodini.

Sud za ovo vreme još nije donio prvostepenu presudu u glavnom predmetu, ali je Šešelju izrekao tri zatvorske kazne za nepoštovanje suda.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vele says:

    Sramota je da ovog čoveka drže u zatvoru 11.godina bez ijednog dokaza ,čovek je uništio tužilaštvo i pokazao okakvom se međunarodnom pravu radi !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *