Шешељ се не враћа у Хаг

Šešelj se ne vraća u Hag

13 januara 2015

Vojislav Šešelj 4354Pretresno veće Haškog tribunala saopštilo je danas da odbacuje kao „neprihvatljiv“ zahtev Tužilaštva o ukidanju privremene slobode Vojislavu Šešelju, kao i da njegove izjave novinarima ne predstavljaju pretnju za svedoke.

Veće je obrazložilo da Tužilaštvo nije u propisanom roku uložilo žalbu na odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, već je pokušalo da ospori ovu odluku zahtevom za njeno ponovno razmatranje.

Veće je takođe navelo da zahtev za ponovno razmatranje treba da sadrži nove dokaze ili da ukaže na očigledne greške u rezonovanju Pretresnog veća, što je izostalo u zahtevu Tužilaštva.

Što se tiče navodbne povrede uslova za puštanje na privremenu slobodu Šešelja, Veće je podstetilo koji su to uslovi: Da se optuženi vrati u Hag na zahtev Veća, da nema kontakte sa svedocima i žrtvama i da se ne meša u tok pravde.

Veće je zaključilo da Šešelj nije povredio nijedan od navedenih uslova, ocenivši da su njegove izjave novinarima „za žaljenje“, ali da ne predstavljaju pretnju za svedoke.

Što se tiče Šešeljevih optužbi na račun Tužilaštva, Veće je ocenilo da nije nadležno za njih, kao i da ponašanje optuženog ne predstavlja povredu integriteta sudskog postupka.

Sudija Mandiaje Nijang naveo je da je saglasan sa kolegama u odbijanju zahteva Tužilaštva, ističući da je ono imalo rok do sedam dana da se žali na odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, a budući da ono nije to učinilo, prećutno je prihvatilo odluku da on bude pušten.

Predsedavajući Pretresnog veća Žan Klod Antoneti naglasio je da je Tužilac potpuno nezavisan i da uživa imunitet, prema odredbama Saveta bezbednosti UN, tako da je samo ovo telo nadležno da donese bilo koju odluku u vezi sa obavljanjem funkcije tužioca.

KOMENTARI3 komentara

  1. Apis says:

    Za zaljenje je da u 21 veku neko ismejava sva pravna i civilizacijska dostignuća. Za zaljenje je da postoje ljudi koji pristaju da za novac ismejavaju prava i zakone. Za zaljenje je da ceo svet bez ikakvog protesta posmatra ovu nakaznu predstavu koja je ugasila ili upropastila zivote mnogih nevinih ljudi. Covecanstvo treba da se zamisli jer niko nije bezbedan od moderne inkvizicije koju predvodi SAD. ZIVEO DR. VOJISLAV ŠEŠELJ SRPSKI HEROJ KOJI JE SAM PEBEDIO HASKU AZDAJU!

  2. MIRA says:

    BRAVO ZA SESELJA, CUVAJ SE VOJO TI SI DOBAR PATRIOTA I DOBAR COVEK.

  3. genocid u jugoslaviji says:

    seselj se bas ne brine sda kad je potrebno za srbiju nema ga nista ja mislim da i on ceka naredenje kada ce da za reze. ima i on bosa. ostavimo se stre elite koji su branili jugoslaviju i nisu je odbranili nece ni srbiju verujem imamo nove srbe koji su casni i osteni DVERI inoko vise sve smoisprovali i sve smo verovali i sve smo izgubili ziveo srbski OBRAZ SRBIJE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *