ШЕШЕЉ СТИГАО У ХРТКОВЦЕ, држи говор! ТУЧА ПРЕД ХРТКОВЦИМА

ŠEŠELJ STIGAO U HRTKOVCE, drži govor! TUČA PRED HRTKOVCIMA

6 maja 2018

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj i njegovi simpatizeri krenuli su danas u Hrtkovce povodom 26. godišnjice radikalskog mitinga, posle kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata u Vojvodini 1992. godine. Šešelj je održao govor u Jarku, a onda krenuo nazad za Beograd.

Lider SRS Vojislav Šešelj izjavio je danas da je miting u Hrtkovcima organizovan da bi provocirao režim, a ne građane hrvatske nacionalnosti.

– Ovo jeste jedna vrsta provokacije, ali mi kao opozicija imamo pravo na provokaciju. Svuda u svetu opozicija može da provocira režim. Ovo je provokacija režima – rekao je Šešelj.

On je rekao da u Jarku neće da ih „ometaju“ a na pitanje kako komentariše veliki broj policije rekao je da je to „greška režima“.

– Ali šta da radimo… velike su snage tu angažovali, kao da manevre izvode. Ali mi zaista nismo nikakav incident hteli. Hteli smo jedan miran skup i ništa više. Mi ćemo ga držati opet – rekao je Šešelj.

On je podsetio da je otkako se vratio sa „službenog puta“ dva puta bio u Hrtkovcima, ali u zatvorenom prostoru.

– U 70 porodica su nas pozvali u Hrtkovcima na slavu – rekao je Šešelj u jednom trenutku.

On je nakon završenog govora, prišao kordonu policije i rekao im da su iz džabe slali u Hrtkovce.– Vidite da je sve u redu, sve je bilo mirno – rekao je Šešelj, rekao živeli, okrenuo se i krenuo za Beograd.

Pred Hrtkovcima je došlo i do incidenta kada su se sukobile pristalice SRS i protivnici njihovog skupa.

Šešelj je u Jarak oko 10 časova, na sedam kilometara od Hrtkovaca, iz Beograda stigao u pratnji pet automobila. Šešelj je rekao da ih na putu niko nije zaustavljao, da je bilo nešto policije na silasku sa auto-puta ka Jarku.

Evo gde je blokada

Policija je raspoređena na naplatnoj rampi na skretanju sa autoputa u smeru ka Rumi i u tom delu ne zaustavljaju.

– Rampa se nalazi na izlazu iz sela Jarak što je na oko pet kilometara od Hrtkovaca. Na izlazu iz Jarka je barikada, odnosno tu se nalazi kordon policije. Od Jarka do Hrtkovaca mogu ići samo meštani – javlja novinar Blica.

Kako dodaje, policija iz pravca Šapca upozorava da se ne može ući u Hrtkovce, vozila mogu samo ka Sremskoj Mitrovici.

– Na pravcu od Šapca ka Hrtkovcima, policija je raspoređena u selu Platičevo na odvajanju ka Nikoncima, tako da nema prolaza ni na šest kilometara od Hrtkovaca.

U Hrtkovce danas mogu ući samo meštani sa ličnom kartom, koja im potvrđuje prebivalište. Svi prilazi selu su blokirani iz pravca Šapca, Sremske Mitrovice, Pećinaca, Nikinaca i Rume.

Vozila se prerusmeravaju na obilaznice kroz druga sremska sela, a policisjkih kontrola ima i na brojnim atarskim putevima u ataru Hrtkovaca.

Dnevno magistralnim putem koji prolazi kroz Hrtkovce prođe oko 15.000 vozila.

Da bi se iz Platičeva stiglo do Jarka, desetak kilometara daleko, treba da se ide obilaznicom oko 50 kilometara.

Meštani ogorčeni: Ne mogu nam gosti na slavu

Stanovnici kažu da su zatočenici mitinga koji je zabranjen, a koji ih ne interesuje. Ne razmišljaju o prošlosti već od čega će i kako da žive mirno i složno kao što su živeli do sada.

Problem im je utoliko veći što je danas Đurđevdan, pa im brojni gosti ne mogu doći, zbog zabrane ulaska u selo.

Đurđevdan je slava seoskog pravoslavnog hrama, pa vernici iz okolnih sela ne mogu stići na liturgiju ni na osveštenje žita i sečenje kolača kao što su to radili svih pretjodnih godina. Nadaju se da će sve mirno da prođe.

TUČA PRED HRTKOVCIMA

Pred Hrtkovcima je došlo i do incidenta kada su se sukobile pristalice SRS i protivnici njihovog skupa.

Naime, kada je Vojislav Šešelj napustio selo Jarak, pojavili su se šestorica momaka pored raskrsnice, gde je održan miting radikala i razvili su transparent „Šešelj je ratni zločinac“, koje je predvodio član predsedništva LDP Đorđe Žujović.

Kada su to videli pripadnici SRS, napali su ih i došlo je do manjeg fizičkog obračuna, u kom je Žujović dobio više udaraca u glavu.

Policija je brzo reagovala i razdvojila učesnike incidenta, trenutno ih sprovodi ulicama, dok ih radikali prate. Policija ih je odvela, i istovremeno je blokirana ulica.

Članovi Demokratske stranke i LDP-a ranije su najavili da će se danas pojaviti u Hrtkovcima kako bi protestovali zbog najavljenog skupa radikala.

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  Što nije odveo te nesrećnike na jug Srbije,pa da se tuku sa šišptarima,nego su "junaci"na brata?

 2. Ex radikal says:

  Šešelj je definitivno najveći kancer recidiv srpske političke scene u poslednjih 30 godina. Čovek koji je najveća bruka i sramota srpskog naroda. Kao mu i kumovi Vuk Drašković,Tomislav Nikolić,Aleksandar Vučić i ostali... Osim što du se obogatili i podgojili i zadrigli nisu za Srbiju osim štete ništa uradili. Istorija će ih pamtiti kao oličenje besmisla,licemerja i pohlepe.

 3. Roy says:

  Seselj je pusten iz Haga i dobio naredjenje sta ce raditi po Srbiji i rovariti. Treba ga ubiti kao psa i baciti na smece.

  • Ilija Krneta says:

   SESELJ je preda Srbsku krajinu ustasama preda je i kosovo sad ce i Vojvodinu zato je dosao u Srbiju ko ga prati nesrecna srbija i Srbi u Srbiji na KOSOVU rat a nije jos u vojvodini crna Srbija

 4. goran says:

  Ovo je prvi put da podrzavam Hrvate: Seselja treba uhapsiti i staviti u tamnicu. On ne predstavljha nikoga, a ponajmanje Srbe. Covek je medijski bolesnik i medijski lufton, sadista.

 5. Seselj je ratni zlochinac a drzavi Srbiji koja ni danas nije sprechila ratnog zlochinca u ponavljanju zlochina ne sme da se dozvoli da podrzava ratnog zlochinca i fashizam kroz seseljizam. Medjunarodna zajednica treba pod hitno da nadje nachina da zastiti manjinske narode u Srbiji.Ako postoji medjunarodni tuzilac pri Hagu,on bi trebao da pokrene tuzbu protiv Srbije- da Srbija bude stavljena pod kontrolu medjunarodne zajednice u meri da se na teritorijama sa manjinskim narodima-Vojvodina,Sandjak,Presevska dolina,Vlashka Krajina zabrani kretanje ratnih zlochinaca i njihovih kriminalnih pristalica.Da se uspostavi specijalni status ovih teritorija,lokalna vlast da ima pravo na odluchivanje o unutrashnim pitanjima i sopstvenu miliciju ,dok bi Beogradu trebalo da bude zabranjeno da salje bilo kakvu oruzanu grupaciju-vojsku,policiju,ilegalce itd na te teritorije. Da sve to traje izvesno vreme ,par godina,da manjinski preplasheni narodi dodju sebi,oslobode se straha od odmazde,da vide da civilizovana Evropa moze da zaustavi pobesnele fashiste i zlochince i tek onda da gradjani tih teritorija odluchuju na referendumima o stvaranju sopstvenih republika.Dosta ih je Beograd terorisao i ekonomski eksploatisao.Neka se manjinski narodi oslobode,a Srbijanci imaju fashizam u njihovom sopstvenom dvoristu koliko god zele;

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *