ŠEŠELJ SUTRA U SRBIJI!?

ŠEŠELJ SUTRA U SRBIJI!?

6 novembra 2014

a_seselj 0431Privremeno veće odobrilo je puštanje Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala, potvrđeno je „Novostima“.

Vlada Srbije dala je uslovne garancije za puštanje Vojislava Šešelja.

Sudsko veće Haškog tribunala donelo je odluku da Vojislav Šešelj bude privremeno pušten na slobodu, rekla je portparolka tog suda Magdalena Spalinska, a vest o puštanju lidera radikala je, uz propratni dokument, objavljena i na zvaničnom Tviter nalogu Tribunala.

Prepostavlja se da će Vojislav Šešelj tek sutra krenuti za Srbiju.

Tim lekara koji je ustanovio da su se kod Šešelja pojavile metastaze raka na jetri zahtevao je puštanje lidera SRS na privremenu slobodu, kako bi mu bilo omogućeno adekvatno lečenje.

Identičan zahtev je predat i ranije ove godine, kada je Vlada Srbije dala garancije za Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu, ali je on to odbio.

U toku prethodnih dana vođeni su pregovori oko njegovog puštanja na slobodu, a Haški tribunal je juče zatražio da se vlade Holandije i Srbije izjasne u tom slučaju.

Potom je Haški tribunal objavio pismo predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa tim sudom Rasima Ljajića u kojem on poručuje da je Srbija spremna da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, pod uslovom da se optuženi obaveže da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala.

Ljajić je uputio pismo sudskom veću Haškog tribunala povodom odluke koju je to veće juče donelo u predmetu protiv optuženog lidera SRS Vojislava Šešelja, a kojom se od Vlade Srbije traže garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

„Vlada Srbije zabrinuta je zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog, i u tom smislu je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu… pod uslovom da se optuženi, u pravno obavezujućoj formi, izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije imajući u vidu da ih je do sada odbijao“, navodi se u Ljajićevom pismu.

U tekstu pisma se još navodi da stav Vlade Srbije u pogledu eventualnog puštanja na slobodu optuženog Vojislava Šešelja ostaje isti kao i prilikom prethodne odluke sudskog veća Haškog tribunala kojom su od Vlade tražene garancije, o čemu je Vlada obavestila Tribunal 1. jula ove godine.

U pismu se podseća da je Vlada Srbije davala garancije za sve državljane Srbije optužene pred Haškim tribunalom koji su se zahtevom obratili i tražili da Srbija garantuje da će ispuniti sve uslove koji budu bili određeni u odlukama sudskih veća Tribunala.

„U dosadašnjoj praksi Vlada Srbije je uspešno sprovela sve naloge o privremenom puštanju na slobodu državljana Srbije optuženih pred Haškim tribunalom“, zaključuje se u pismu.

SRS: ŠEŠELj USKORO U SRBIJI, BEZ USLOVA

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj po odluci Haškog tribunala biće pušten na privremenu slobodu bez uslova i doći će uskoro u Srbiju, rekli su Tanjugu funkcioneri te stranke.

Funkcioner SRS Zoran Krasić rekao je da je „pitanje dana kad će Šešelj biti u Beogradu“, navodeći da ne može da precizira, zbog procedura Haškog tribunala, da li će to biti sutra ili narednih dana.

„On (Šešelj) je dobio nalog da se zbog lošeg zdravstvenog stanja pušta na privremenu slobodu“, rekao je Krasić, objasnivši da od procedura vlada Holandije i Srbije zavisi kada će lider radikala biti u Beogradu.

Zamenik predsednika SRS Nemanja Šarović rekao je Tanjugu da će Šešelj biti pušten na privremenu slobodu bez ikakvih uslova, odnosno da od njega nije traženo da prihvati garancije Vlade Srbije, ni bilo kakvo dodatno obavezivanje prema pretresnom veću Haškog tribunala.

„U odluci su naveli da su uvereni da Šešelj neće uticati na svedoke ni na integritet postupka i da će se po pozivu suda pojaviti na izricanju presude, ako ikad bude napisana“, rekao je Ssarović i istakao da to znači bezuslovno puštanje na slobodu.

On je naveo da se za sad ne zna kad bi Šešelj mogao da bude na slobodi, istakavši da će to biti u narednim danima, i dodao da će SRS po Šešeljevom povratku organizovati veliki skup na kojem će građani Srbije moći da ga dočekaju.

KOMENTARI7 komentara

 1. Mare says:

  Jadan covek. Otisao kao ljudina vraca se kao senka. Nadam se da ce dugo poziveti

 2. Miro says:

  Zaista mislim da ce biti pusten na slobodu. Tako ce se osloboditi tereta koji su sami sebi nametnuli na vrat,prije 12 g.I naravno presude nece ni biti Haski zlocinci su odradili svoju namjeru i sami su stvorili uslove za pustanje na slobodu. Mislim da je pismo g. Ljajica samo proforme radi,kako bi Hag imao neko pokrice za cin oslobadjanja.

 3. Den says:

  Bojim se da ce svojom retorikom pokvariti reforme , Srbija je dobro krenula u zadnju godinu-dve. Seselj da pokusa osvetu nad nekim njemu ne lojalnim politicarima, i to bi moglo ugroziti drzavu i izazvati teze nemire pa cak i sukobe. Sud ne pusta Seselja dzaba bas u ovom trenu ... Sve su smislili i dobro planirali , oni njega nisu smjeli zatvorit ni 2003 a ne 11 god. Zato preoprucujem svima da se suzdrze bilo kakvog ideoloskog sukoba , da budu pribrani i da se reforme u svakom pogledu nastave , jer od ovih reformi ovisi zivot nas tako i nase djece. Pamet u glavu, drzava je izuzetno bitna kao faktor mirnog zivota naroda ...

 4. Raša says:

  Den, jebale te reforme njigavi nazadnjaku.

 5. zuba zubic says:

  Kakve bre reforme lopine, treba nam neko da nas probudi od tih "reformi" pickosnicevih I grobarevih, sa malim debeljkom komunjarskim.

 6. Lili says:

  Koji moron ,pazi reforme,a covek na ivici zivota.Ko te rodi damije znati? Kako ti tako sta padne na pamet,tutanj u Lazu.

 7. joka fioka says:

  Vojkan dolazi u pravom momentu da probudi I prodrma usnulu Srbiju oprhvanu zlim duhovima crne magije I depresije izazvane dugotrajnom traumom. Vreme je za budjenje, motke u sake i najurite sve izdajnike:Sonju Biserko, Borislava Tadica i njima slicne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *