Šešelj tražio izuzeće sudije Harhofa

Šešelj tražio izuzeće sudije Harhofa

1 jula 2013

Vojislav-Seselj0112Predsednik Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj podneo je danas predsedniku Haškog tribunala Teodoru Meronu zahtev za izuzeće sudije Frederika Harhofa, jer ozbiljno sumnja u njegove moralne i pravne standarde, saopštila je SRS.

Razlog za podnošenje ovog zahteva je objelodanjeno pismo sudije Harhofa u danskim novinama „Berlingske“ od 6. juna. U tom pismu, navodi SRS, sudija Harhof upoređuje neuporedivo – presude hrvatskim generalima sa jedne strane i presude Srbima, navodnim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, sa druge strane.

„Njegovo pismo pokazuje da je on, u suštini, samo učesnik u borbi za vlast unutar Tribunala i da mu do pravde i pravičnosti nije stalo“, ističe SRS, napominjući da, prema Statutu Haškog tribunala, sudije moraju biti nepristrasne i čestite osobe visokih moralnih kvaliteta.

Posle obraćanja medijima, a ne Savetu bezbednosti UN, jasno je da sudija Harhof nije nepristrasan i neutralan sudija koji bi mogao da razmišlja o utvrđivanju istine u postupku koji se vodi protiv Šešelja, navodi se u saopštenju.

Šešelj već 11 godina piše i govori o dvostrukim standardima Haškog tribunala, i to, navode u SRS-u, mnogo opširnije i preciznije od ovih nekoliko fraza iznesenih u pismu sudije Harhofa, zbog čega opravdano sumnja u njegove dobre namere, „jer moralne i pravne standarde koje zahteva od drugih Harhof nije primenjivao u svom radu“.

U saopštenju se ističe da je Šešelj godinama ukazivao na povezanost predsednika suda Merona sa izraelskom kaznenom politikom i diplomatijom, ali da sudiji Harhofu nije smetalo što Meron kontinuirano krši osnovna ljudska i procesna prava Šešelja, pa se tek 2013. godine setio da, kako se navodi, žigoše svog kolegu.

Sudija Harhof sudio je, kao član pretresnog ili žalbenog veća, u predmetima Envera Hadžihasanovića i drugih, Fatmira Ljimaja i drugih, Nasera Orića, Sefera Halilovića, Rasima Delića, Miće Stanišića i Stojana Župljanina i Dragomira Miloševića.

„Pregledom ovih presuda jasno je da sudija Harhof ne krije sklonost da uvek osuđuje samo Srbe i to drakonski“, ističe se u saopštenju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *