Šešelj: Tuđman je bio zastupnik fašističke ideologije

Šešelj: Tuđman je bio zastupnik fašističke ideologije

10 juna 2013

Vojislav-Seselj0112„Karadžić je bio iznenađen sankcijama koje je Republici Srpskoj uveo Milošević, a Milošević je stalno vršio pritisak na Karadžića“ – naveo je Šešelj, obrazlažući zašto je besmislena priča o udruženom zločinačkom poduhvatu.

On je podsetio da je Haški sud oslobodio generala Momčila Perišića koji je davao vojnu pomoć preko Drine i Jovicu Stanišića koji je pomagao sa policijom. Ni Hag, dakle, nije smatrao da je to previše bitno – rekao je Šešelj.

On je naveo da je Franjo Tuđman bio zastupnik fašističke ideologije, da je u svojoj knjizi tražio opravdanja za genocid te da je zastupao stav da je ustaška NDH „bila izraz istorijskih težnji hrvatskog narada za stamostalnošću“.

Taj stav o NDH je ušao i u preambulu Ustava Hrvatske – naveo je Šešelj i napomenuo da je Tuđmanova partija HDZ dobila na izborima 1990. godine 48 procenata glasova, ali da je Tuđman kasnije sledilo mnogo više pripadnika hrvatskog naroda.

Šešelj je dodao da je bilo i onih Hrvata koji to nisu prihvatili i da ih zato poštuje, naročito stanovnike Istre i dalmatinskih ostrva.

„Problem su oni Hrvati koji su poreklom Srbi. Ono su nastojali da budu veći katolici od pape i mrzili su pravoslavne Srbe, jer ih vređe saznanje da potiču od Srba“- naveo je Šešelj, svedočeći na suđenju Radovanu Karadžiću.

Šešelj je odbacio optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu srpske strane i istakao da je ideju o tzv. velikoj Srbiju isključivo zastupala SRS i on lično te da ostale stranke i političari u Srbiji nisu to imali u svojim programima.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *