Шешељ

Šešelj

4 aprila 2015

CEDOMIR Antic 7876Piše: Čedomir Antić

Pre dvadeset godina, posle dejtonskog poniženja, Slobodan Milošević je tražio od tadašnjeg šefa američke diplomatije Vorena Kristofera da na belom papiru napiše uslove budućih dobrih odnosa Srbije i Sjedinjenih Država. „Vi još ne razumete…”, odgovorio je Kristofer. „Od vas se očekuje da uvek radite ono što se od vas traži.”

Danas, posle dvadeset godina, premijer Srbije Aleksandar Vučić traži od SAD i EU, bez kojih ovaj i ovakav – nepravedan i karikaturalan – Haški sud ne bi postojao da „izađu iz kutije” i jasno kažu šta žele od Srbije. Pritom Vojislava Šešelja, koji je posle dvanaest godina zatočeništva vraćen u Srbiju, naziva instrumentom velikih sila. Budući da se premijer, sedamnaest godina verni Šešeljev saradnik, u više navrata ograđivao i tiho izvinjavao zbog svega što je za to vreme radio, verovatno treba uzeti ovo njegovo mišljenje kao relevantno. Ono je izvan svake sumnje zasnovano na iskustvu igranja srpskim ekstremizmom, nacionalnim frustracijama i zloupotrebama nepravdi koje su srpskom narodu nesumnjivo činjene.

Pre deset godina u svojstvu člana predsedništva jedne vladajuće stranke najavio sam njen izlazak iz vlade ukoliko Srbija ne zaokruži „saradnju” sa Haškim tribunalom. Tako je započela jedna višenedeljna kriza tadašnjeg kabineta posle koje su u Hag otišla četvorica visokih srpskih i jugoslovenskih zvaničnika i oficira optuženih za zločine na Kosovu i Metohiji. Pre devet godina podržao sam zahtev nadležnom sudu za zabranu šovinističke i nedemokratske Srpske radikalne stranke. Stojim iza svega što sam tada govorio, pisao i radio. Činio sam to iz dva razloga: zato što sam mislio da je to pravedno i zato što sam bio uveren da je u to vreme to bilo neophodno u interesu moje srpske otadžbine. Da je Srbija u vreme vladavine Miloševića i Šešelja odlučno, dosledno i uporno kažnjavala ubice, silovatelje i marodere koji su vršili zločine tokom ratova vođenih za odbranu slobode i prava srpskog naroda, bio bih spreman da obučem uniformu i ratujem protiv bilo koje vojske koja bi pokušala da građanina Srbije isporuči nekom stranom sudu. Budući da to nije bio slučaj, a da smo saradnju sa Tribunalom u Hagu, iza koga su stajale Ujedinjene nacije, prihvatili još u Dejtonu, nije bilo druge. Do danas se u praksi pokazalo da saradnja s Haškim tribunalom više nikako ne može biti pravedna. Ukoliko nešto u toj meri nije pravedno onda svakako ne može biti u dugoročnom interesu bilo koje države, pa time ni Srbije. Haški tribunal se posle dve decenije rada pokazao kao loš, neefikasan i pristrasan. Suđenje Šešelju pokazalo se kao pravna sramota, sudska farsa i pokušaj pravnog ubistva.

U ovoj zemlji postoje i veće svetinje od stabilnosti vlade Aleksandra Vučića. Ne mislim da su Šešelja pustili, a potom zatražili njegov povratak u haški pritvor zato što im smeta Nikolićev patetični govor u kome naziva teroristički rat NATO-a protiv srpskog naroda „agresijom”, dok Vučić ćutke izigrava babicu albanske„Republjik Kosova”. Haški tribunal se do sada predstavio kao jedno istrošeno oruđe američkog, britanskog i nemačkog imperijalizma koje više nije sposobno da obavlja svoj raniji posao. Tvorce politike u Vašingtonu danas nije mnogo briga šta će se dešavati u zemlji čiju su čitavu političku elitu potkupili ili prevarili tokom proteklih četvrt veka. Biće ugrožen „naš put ka EU”? Danas EU nije ono što je bila 2005. godine. Ona je unija u krizi. Olaki prijem Hrvatske pokazao je da EU polako postaje nemačka imperija… Nama danas treba mesto u evropskom ekonomskom prostoru, a ne članstvo u uniji čija će cena biti da istrpimo sve identitetske frustracije hrvatske političke elite.

Saradnja Srbije sa tribunalom u Hagu je završena. Taj lažni sud uvredio je sve žrtve time što nije sudio zločincima nad srpskim narodom. Time je trajno abolirao istinske srpske zločince. Zatvarajući i sudeći krive i nevine srpske vojnike i političare učinio je nažao nekim srpskim porodicama, ali koliku je nepravdu počinio bošnjačkom, hrvatskom i albanskom narodu oslobađajući i uzvisujući kriminalce, ubice i manijake kojima je služba SAD, Britaniji i SR Nemačkoj bila jedina, ali dovoljna olakšavajuća okolnost? Demokratska i nezavisna država ne sme da preda svog građanina pa makar to bio i Vojislav Šešelj – kontroverzna politička ličnost zarobljena u devedesetim godinama 20. veka. Šešelj je pre dvadeset godina širio mržnju, podele i radio u korist zla… U Haškom tribunalu takav čovek je ušao u borbu za ispravan cilj. U tom svom epskom ratu on je pobedio.

Kakvu poruku ćemo poslati budućim pokolenjima ako ga vratimo tom nepravednom, nečasnom, nestručnom, iskvarenom i šovinističkom sudu?

(Politika)

KOMENTARI6 komentara

 1. anamarija says:

  Vucic kaze da Seselj prvo mora da ozdravi a onda da ide u Hag . A sta ce on uopce u tom Hagu ? Pa bio je skoro 12 godina i oni nisu uspjeli da ga 'pobijede' vec su stvorili smijuriju da ih je jedan doktor prava iz Srbije pobihedio sa njihovim oruzjem :-) :-) Moram priznati da se i najveceg ubicu na svijetu moze sa dobrim advokatom osloboditi svake krivice a eto to je i Seselj dokazao u u Den Hagu . Zato je on svakako zelio da se sam brani na sudu sto mu je bila najispravnija odluka ...pa ako ne uspije da se odbrani ---sam si je kriv za to .Seselj je unistio Hag kao sudsku instancu i to zna cijeli svijet ...zato bi se Hag trebao sada rasformirati jer oni nemaju nista u rukama da osude Seselja/gledala sam sve video prijenose kako se branio i kako ih je utamanio pravnim putem .Zato mu moram kao pravniku stvarno 'odati priznanje':-) /

 2. Nenad says:

  "Šešelj je pre dvadeset godina širio mržnju, podele i radio u korist zla"... Ne lupetajte! Tako jaka licnost kao sto je Seselj sa hiperinteligencijom ne moze raditi u korist zla.. Ali.. posto su ovo novinari Politike, znamo da pisu nebuloze za siroke narodne mase a rade za rezim.

 3. Sale says:

  Trazio je Sloba da napise uslove koje traze,ali ih Anticu nije ispunjavao....i ne petljaj Slobu sa ovim izdajnicima...

 4. Enky says:

  I Šeki je engleski kursista kao i vučić i ostali.Samo Šeki ima ulogu da izigrava klovna i budalu.Obezbedili su i njihove čukununuke materijalo i za sve ostalo,njih zabole patak.Meni su mnogo smešni i jadni idolopoklonici ovih naših jadnih političara.Njima je samo u pameti,da ih uzdižu u nebesa,nose njihove postere i da misle kako će nešto iskoristiti za sebe,kao ovi naprednjaci,demokrate i takozvani patrioti.Svaki Srbin treba da čuje Ostroškog,kako on priča o svim ovim našim političarima i lažnim patriotima.

 5. goran says:

  sa većinom onoga što je g. Antić ovde rekao se apsolutno slažem i to najpre u onom delu koji se odnosi na kritiku suda u Hagu. Međutim jedna stvar mi smeta, a to je pozivnaje srpskog rukovodstva da odbije da Šešalja vrati u Hag. Koliko god se sa tim intimno i sam slagao, mislim da bi to bilo ravno skrivanju begunca ili pomaganju da se izbegne krivična odgovornost. Mi smo prihvatili nadležnost tog međunarodnog suda i prihvatili smo u konkretnom i odluku da se Šešelj pusti na privremenu slobodu, što znači da smo prihvatili i obavezu da ga vratimo kad prestanu razlozi za tu privmremenu meru, na kraju krajeva on bi morao da se vrati u Hag i zbog čitanja presude na kraju ovog procesa. Takođe treba podsetiti i na to da je isti taj Šešelj svojim dobrovoljnim odlaskom u Hag de facto prihvatio nadležnost tog suda. Sve ovo nije moj lični stav nego prosto stanje fakata. Ne kažem da je pozicija Vlade Srbije jednostavna, ali nije ni tako dramatična niti je odluka suda u Hagu nešto što se u nekom trenutku i iz nekog razloga nije moglo očekivati. Umesto što je ta ista Vlada Srbije prilično lakonski prelazila preko svega što je Šešelj radio od momenta svog povratka u zemlju i umesto što su mu njeni najviši funkcioneri prilično ironično slali želje za dobrim zdrvljem na uvrede koje im je upućivao, trebalo je tada reagovati baš onako kako bi jedna ozbiljna i demokratska država trebala da reaguje, pa možda seda i ne bi došli u ovu situaciju da zbog jednog političkog klovna dođu u situaciju da ne znaju šta da rade.

 6. dejan says:

  SESELJ NIJE PUSTEN BIT CE DRUGO STEPENA PRESUDA I OSUDI T CE GA NA 60 GODINA ZATVORA. KARADJICA CE SIGURN O OTROVATI. SRBIJA TREBA RUSITI SNS SDP TZV KOJI NISU SOCIJALISTI I TE ZLOCINCE UNISTITI CE SRBIJU SRBIJO BUDI SE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *