Šestoro ministara bez plate

Šestoro ministara bez plate

10 maja 2014

Vlada_Srbije_logoZaradu u Vladi Srbije dobijaće trinaest šefova resora, dok su ostali zadržali dosadašnje izvore prihoda, pišu Novosti.

Od 19 članova Vlade Srbije, bar njih 13 primaće platu u Nemanjinoj 11. Ukoliko prosečna ministarska zarada ostane na sadašnjem nivou, mesečno će se za to izdvajati oko 1,3 miliona.

Četiri ministra dobijaće lični dohodak kao predavači na fakultetima i visokim školama ili tamo gde su radili pre ulaska u Vučićev kabinet, dok dvoje još nisu „presekli“, piše ovaj list.

Izvesno je da će vladin ček stizati premijeru Aleksandru Vučiću, prvom potpredsedniku Ivici Dačiću, ministrima Lazaru Krstiću, Aleksandru Antiću, Nikoli Selakoviću, Nebojši Stefanoviću, Bratislavu Gašiću, Srđanu Verbiću, Aleksandru Vulinu, Vanji Udovičiću, Ivanu Tasovcu, Jadranki Joksimović i Velimiru Iliću.

„Nisam ni u jednom upravnom odboru, a preneo sam upravljačka prava firme, tako da će mi ministarska plata biti jedini izvor prihoda“, kaže za Novosti Gašić.

Specifičan je „model“ vicepremijera Rasima Ljajića: on će primati platu kao predavač na Visokoj strukovnoj školi za preduzetništvo, a od države će dobijati samo razliku do prosečne ministarske zarade.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović nastaviće i u ovom mandatu da prima platu na fakultetu. I ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković zadržaće mesto za katedrom i dobijaće zaradu od Agronomskog fakulteta u Čačku.

Šef resora zdravlja Zlatibor Lončar biće na zdravstvenoj kasi, jer se opredelio za platu lekara Urgentnog centra. Platu od države nije počela da dobija ni ministarka državne uprave Kori Udovički, kao ni Dušan Vujović, koji je profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju.

Bivši ministri imaju pravo na zarade tri meseca po napuštanju funkcije, ali se dosad za to niko nije prijavio.

Branko Ružić očekuje poslaničku platu, Igor Mirović je baš u petak preuzeo radnu knjižicu u Nemanjinoj i vraća se u JP Zavod za izgradnju grada u Novom Sadu, gde je bio u stalnom radnom odnosu kao savetnik.

Ivan Mrkić je stalno zaposlen u MSP, gde će i dalje primati platu.

Slavica Đukić Dejanović će, kao i tokom ministarskog mandata, nastaviti da dobija zaradu u KC Kragujevac i na Medicinskom fakultetu. A Milan Bačević „vaga“ hoće li se zadržati na platnom spisku države, pišu Novosti.

Glamočić savetnik Vučića

Doskorašnji šef resora poljoprivrede Dragan Glamočić potvrdio je za Novosti da će ostati u Vladi Srbije i to kao savetnik premijera za agrar, ali se vraća i profesuri:

„Za dve-tri nedelje ponovo ću se angažovati na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, gde sam zamrzao staž dok sam bio u Vladi. I neću koristiti pravo na platu iz Vlade, koje pripada bivšim funkcionerima“.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *