СЕВАЈУ МУЊЕ НА НЕБУ ИЗНАД АЉАСКЕ: Два америчка авиона пресрела руске бомбардере!

SEVAJU MUNJE NA NEBU IZNAD ALJASKE: Dva američka aviona presrela ruske bombardere!

4 maja 2017

Dva američka aviona presrela su dva ruska bombardera Tu-95 i dva Su-35 borbena aviona na oko 80 km jugozapadno od Čariota na Aljasci. Oni su naime ušli jutro rano u vazdušnu zonu odbrane Aljaske, rekli su američki zvaničnici za Fox News.

To je prvi put da je američko vazduhoplovstvo imalo priliku da ruske borbene avione isprati iz vazdušnog prostora u blizini Aljaske još od Hladnog rata.

Ruski borbeni avioni su bili nenaoružani i ostali su u međunarodnom vazdušnom prostoru, saopštili su zvaničnici.

Krajem prošlog meseca, ruski bombarderi su leteli u blizini Aljaske četiri dana uzastopno, po prvi put posle 2014. godine.

Ovo se desilo samo dan nakon što je predsednik SAD Donald Tramp razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Bela kuća je saopštila da su razgovarali o Bliskom istoku i Severnoj Koreji, a ovaj razgovor je ocenjen kao “veoma dobar”. Tramp je u aprilu rekao da su odnosi SAD i Rusije “na niskom nivou”, a isto je ocenio i američki državni sekretar Reks Tilerson.

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    Daklen,ruski avioni nisu bili na nebu iznad Alaske,tj.u zracnom prostoru USA,nego u medjunarodnom prostoru,sto je legalno.Tako da autor naslova mora koristiti meditaciju prije izlaska u javnost i dizanja tenzija.Pogotovo stoga sto je i USA aviopresretanje normalno i legalno.Obje strane samo malo treniraju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *