„Ševe“ konačno propevale

„Ševe“ konačno propevale

13 februara 2013

Zeljka-Domazet_3Piše: Željka Domazet

Iako su „Ševe“ o sopstvenim zločinima propjevale bez adekvatne reakcije pravosudnih institucija, BiH će na proljeće još dugo čekati

Dvije decenije od početka najstravičnijih i najtajanstvenijih ubistava koja su se dešavala tokom četiri ratne godine u Sarajevu, klupko istine se počelo odmotavati svjedočenjem u Hagu pripadnika zloglasnih „Ševa“ Edina Garaplije.

Da se u bošnjačkoj kuhinji sve skuvalo do u detalje i da su zločini bili dirigovani i planirani iz najvišeg vrha tadašnje BiH govori i podatak da je na samom početku rata tadašnji ministar unutrašnjih poslova RBiH Alija Delimustafić naredio svojim saradnicima Asimu Dautbašiću i Muniru Alibabiću da se formira posebna jedinica za likvidacije. U toj kuhinji su formirane zloglasne „Ševe“, čiji zločini do danas nisu rasvijetljeni, a čije žrtve, koje su naprosto „sijali“ po gradu, ni do danas nisu pronađene.

I dok se u BiH normalan svijet još i nije opasuljio da je rat zakucao i na vrata, ove na krvi i suzama formirane države, „Ševe“ su u centru Sarajeva gotovo ispred prozora ratnog Predsjedništva u kome je stolovao Alija Izetbegović u Velikom parku ubili osam golobradih vojnika zarobljenih u transporteru čija je gusjenica pukla u Dobrinji. Ovi rezervisti tadašnje JNA su pobijeni, a u dosijeima koji se još kriju u ladicama svih tužilaštava koja su tretirala ovaj zločin, stoji da ih je sa još trojicom zločinaca hladnokrvno pobio Nedžad Herenda i po principu najhladnijeg SS – ovca „ovjerio“ iz pištolja da bude siguran da su mrtvi.

Zloglasne „Ševe“ likvidirale su i sarajevske Romea i Juliju na Vrbanja mostu, iako je na svjetskoj medijskoj sceni plasirano da je za to odgovorna srpska strana.

Čitav zločinački put „Ševa“ obilježen je svirepim i političkim ubistvima, a desna ruka ove grupe bio je i Bakir Alispahić, koji se i danas nalazi u najužem rukovodstvu SDA i slobodno šeta Sarajevom. Vođa „Ševa“, koji je bio veza sa političkim rukovodstvom, obavještajac Nedžad Ugljen upleten je u mnoge zločine i likvidacije počinjene pod okriljem tadašnjeg MUP – a.

Da li će konačno pravosuđe BiH početi da skida prašinu sa predmeta koji godinama stoje i početi da hapsi pripadnike „Ševa“, o čijim se zločinima propjevalo i u Hagu, ostaje da se vidi. Dok se to ne desi i dok ne budu pohapšeni svi oni koji danas slobodno šetaju Sarajevom i van granica ove zemlje, BiH će sve dublje tonuti u svom mraku. Iako su „Ševe“ o sopstvenim zločinima propjevale bez adekvatne reakcije pravosudnih institucija, BiH će na proljeće još dugo čekati.

(glassrpske)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *