Severna Irska: Bombama na policiju tokom protesta

Severna Irska: Bombama na policiju tokom protesta

15 jula 2013

pb-120712-northern-ireland-protest-330pm-05.photoblog900Učesnici treće noći nemira u Sjevernoj Irskoj bacali su zapaljive bombe, cigle, boce i petarde na policajce povodom tradicionalnog marša protestanata u Belfastu, a jedan pripadnik snaga reda ranjen je rano jutros.

Demonstranti su napravili barikadu i zapalili je na jednom putu, a zapalili su i jedan automobil povodom spora u vezi sa rutom marša.

Hiljade probritanski orijentisanih protestanata održavaju svoju paradu svakog leta, što je uvek uzrok sukoba sa katolicima, od kojih se mnogi zalažu za ujedinjenje sa Republikom Irskom. Oni smatraju da je ova parada provokacija.

Policija je objavila da je dovela pojačanje od nekoliko stotina pripadnika snaga reda iz drugih delova Britanije da bi se sprečilo dodatno nasilje. Protestantski oranžisti, koji su organizatori marša, kao i predstavnici vlasti, pozvali su na mir.

Učesnici marša nezadovoljni su zbog toga što su im vlasti nisu dozvolile da održe paradu duž linije koja razdvaja dve zajednice, pa su pre tri dana počeli da bacaju kamenje na policajce.

Snage reda uzvratile su vodenim topom i ispaljivanjem gumenih metaka. Tokom vikenda, povređena su ukupno 44 policajca, a uhapšeno je 49 lica, među kojima je jedan desetogodišnjak.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *